detail MEJN
detail MEJN (Foto: Loek Sassen)

Open Ter Aars Kampioenschap MEJN! (Mens-erger-je-niet!)

[Ter Aar] Voor de zesde keer in haar bestaan organiseert het Cultuur Historisch Museum van Ter Aar het Open Teraarse kampioenschap ’Mens erger-je-nieten!’

Hoewel het bekende bordspel ( voor 2 tot 6 spelers) al in 1923 op de Nederlandse markt werd gebracht (Jumbo), staat het spel bij veel families nu nòg garant voor lange, gezellige winteravonden.

William Akerboom is bij het museum de aanstichter van het jaarlijkse toernooi: “MEJN is oorspronkelijk een Hindoestaans spel en via Italië en UK overgewaaid naar Europa. In 2015 organiseerden wij een tentoonstelling van allerlei oud-Hollandse spellen: verschillende kaartspellen, Stratego, Domino en ook het eerste Monopoly-spel was er te zien. In dat jaar zijn we ook gestart met het eerste MEJN-toernooi. Sommige mensen vinden dit oer-Hollandse spel misschien saai, maar wie eenmaal bezig zis, wordt steeds fanatieker en wordt het heel gezellig!

2x voorronde en finale is op zondag 1 maart

“De voorronden staan gepland op dins- en donderdagavond (25 en 27 februari); aanvang: 20.00 uur. Na afloop van elke voorronde gaan twee finalisten naar de finale op zondag 1 maart: die begint om 14.00 uur. Het maximale aantal deelnemers is gesteld op 20 (5 tafels). Aanmelden is niet echt nodig; wie op tijd binnenloopt, kan meedoen (maar: - vol is vol -).

Deelnemers aan deze geheel verzorgde spellenavond (incl. koffie, thee en consumpties) betalen slechts €5,00 pp. Alle finalisten krijgen na afloop ook een pot Ter Aarse augurken”.

Wisselbeker

William is ook de spelleider: “Bij MEJN heeft iedere speler vier pionnen die een ronde over het bord moeten maken om veilig op een van de eindcirkels te komen. Eenmaal daar kan een pion niet meer worden verzet.

Elke speler heeft pionnen van een eigen kleur (rood, geel groen of blauw), een eigen beginpunt en eigen eindcirkels waar andere pionnen niet mogen komen. De spelers gooien om beurten met een dobbelsteen en moeten een pion rechtsom zoveel cirkels verplaatsen als het aantal ogen op de dobbelsteen aangeeft. Wanneer een pion op een cirkel komt waar al een andere pion staat, wordt deze afgegooid (geslagen). Een afgegooide pion moet weer opnieuw in het spel worden gebracht en van voren af aan zijn ronde weer beginnen.

Als alle pionnen ’binnen’ zijn, heeft men het spel gewonnen. William: “De winnaar krijgt, behalve ’eeuwige roem’ en een pot augurken, ook de felbegeerde wisselbeker.

Het museum, gelegen aan Westkanaalweg 118 in Ter Aar, is het hele jaar geopend op: woens-, zater- en zondag van 14.00 tot 16.00 uur.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden