Shantykoor De Kreunende Sluisdeuren viert op 21 maart het 20-jarig bestaan met de tewaterlating van een nieuwe cd.
Shantykoor De Kreunende Sluisdeuren viert op 21 maart het 20-jarig bestaan met de tewaterlating van een nieuwe cd. (Foto: F. Hoogreef)

Feest bij De Kreunende Sluisdeuren

Het lijkt wel alsof ze al een leven lang meegaan, maar ze vieren dit jaar pas hun 20-jarig bestaan. Shantykoor De Kreunende Sluisdeuren is niet meer weg te denken uit shanty-minnend Nederland. Ze vieren hun jubileum op zaterdag 21 maart met de tewaterlating van een nieuwe cd vol zeemansliederen: 'Man overboord'.

Alphen aan den Rijn - Voorzitter John Blaauw en secretaris Frans van Breugel: "De uitreiking van die nieuwe cd krijgt best wel een spectaculair tintje, net als de tewaterlating van een schip. We doen dat in woonservicecentrum Sint Joseph, Hoflaan 3, hier in Alphen. Om 14.00 uur zal het startsein gegeven worden voor de opening van het feestjaar. We treden natuurlijk ook op en de toegang is gratis.

Onze nieuwe cd hebben we in januari in één dag opgenomen in de Maranathakerk. Goede akoestiek daar! Wist je trouwens dat onze cd 'Goed Zeemanschap' platina is geworden, dus dat er daarvan ruim 100.000 zijn verkocht? Dat is nog geen ander shantykoor in Nederland gelukt."

De Kreunende Sluisdeuren verzorgen jaarlijks zo'n vijfentwintig optredens. "In winkelcentra, verpleeghuizen, bij Ipse de Bruggen, bij bruiloften, partijen en op festivals. En voor rederijen die een River Cruise organiseren, bijvoorbeeld in Amsterdam, gaan we ook graag aan boord.

Maar ons koor is méér dan alleen maar de optelsom van een aantal optredens; er heerst bij ons een echt familiegevoel. We hebben zo'n vijftig leden, inclusief de accordeonisten, gitaristen en de slagwerker. Ja vooral ouderen, dus we kunnen wel wat jong bloed gebruiken. Ons oudste lid is 87; dat is Henk en als we in Waddinxveen optreden, komt-ie daar gewoon op zijn racefiets naartoe.

Onze dirigent, René de Groot uit Kamerik, heeft ook zijn passie in de shanty-muziek liggen. Hij is een perfectionist en weet het goede uit ons te halen. Veel muziek wordt door hem bewerkt. Momenteel studeren we het bekende Mull of Kintyre van Paul McCartney en Wings in; dat heeft hij voor ons vierstemmig gemaakt. We zijn ook bezig met Port of Amsterdam van David Bowie, wat je misschien wel kent in de Nederlandstalige uitvoering van Liesbeth List."

Het Alphense shantykoor is een mannenkoor en er kunnen dan ook geen 'zeewaardige' dames worden toegelaten. John Blaauw: "We hebben een paar prima dames die ons begeleiden op de accordeon, maar nee, geen vrouwelijke koorleden."

En over de vrouwelijke tegenhanger van het shantykoor, het viswijvenkoor, zegt de voorzitter: "Ja hoor, we staan zéker open voor een project samen met een viswijvenkoor." Maar ook optreden met Piet Veerman (The Cats) of met de Ter Aarse zanger Marco de Hollander ziet hij wel zitten.

Op maandagavond repeteert het koor in het Alphense Ashram College aan het Marsdiep.

www.dekreunendesluisdeuren.nl

Door Paul Mons

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden