Kirsten Bruijnes en Manon Hekman achter de (nog niet afgewerkte) bar in de ontmoetingsruimtede
Kirsten Bruijnes en Manon Hekman achter de (nog niet afgewerkte) bar in de ontmoetingsruimtede (Foto: )

Buurten&Zo in De Jozef

Op vrijdag 14 februari opent burgemeester Spies buurtcentrum/restaurant Buurten&Zo in De Jozef, daarna is Buurten&Zo vanaf maandag 17 februari vijf dagen per week geopend.

Alphen aan den Rijn - Het buurtcentrum/restaurant, gevestigd in het vroegere verzorgingshuis Sint Joseph aan de Hoflaan, biedt plek aan 80 mensen en draagt als missie uit: niemand wordt uitgesloten en iedereen kan meedoen in de samenleving. Iedereen is welkom voor een maaltijd en een drankje, het lezen van de krant of alleen voor een praatje of een spelletje.

Buurten&Zo is een gezamenlijk initiatief van Visie-R en Woontforte. "Maar ook zeker van Kirsten Bruijnes," verklaart Manon Hekman van Visie-R. "Kirsten was op zoek naar een locatie voor het verbinden van maatschappelijke functies en ons hoofddoel is het samenbrengen van mensen. Tijdens onze zoektocht kwamen we elkaar tegen en bleken onze doelstellingen perfect te matchen. Dit geldt ook voor Woonforte, de eigenaar van De Jozef, die van De Jozef een wooncentrum met een maatschappelijke functie wil maken."

Moestuin

Visie-R begeleidt meerdere mensen die op de etage van de Binnenvest in De Jozef wonen. Manon: "Dit betreft mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, maar ook mensen die niet aan de reguliere arbeidsmarkt kunnen deelnemen en waarvoor een laagdrempelige dagbesteding welkom is. Onder begeleiding van vrijwilligers gaat een groep van zo'n tien deelnemers bij Buurten&Zo werken: in de keuken, in de bediening, of in de moestuin. Zij hebben er heel veel zin in!" "De bewoners van de appartementen aan de Hoflaan zijn heel blij dat zij straks weer een ontmoetingsplek hebben om gezellig samen te komen en om weer met elkaar te eten," vult Kirsten aan. "Ze hebben nu al zin in stamppot!"

Gezond en duurzaam

"Wij gaan voor gezond en duurzaam en willen ook mensen met een laag inkomen gezonde maaltijden aanbieden," verklaren Kirsten en Manon, "onder meer met groenten en kruiden uit onze eigen moestuin en een watertap om flesjes met water te vullen. In de afgelopen maanden is er hard gewerkt: er is een nieuwe keuken geplaatst, de ontmoetingsruimte is ingericht, kasten en stellingen zijn gevuld met via oproepen verkregen serviezen en bestek en er is een moestuin aangelegd. We zijn ongelofelijk trots en kijken met spanning uit naar de opening!"

www.buurten&zo.nl

Door Marieke Roggeveen

Meer berichten