Sleutels voor huurders Nul Op de Meter-woningen Habeko wonen

Hazerswoude-Rijndijk - De Nul Op de Meter (NOM)-woningen van Habeko wonen zijn opgeleverd. Het gaat om twaalf eengezinswoningen in Hazerswoude-Rijndijk; de eerste die Habeko heeft gebouwd zonder gasaansluiting.

De familie Lachal kreeg als laatste de sleutels van hun nieuwe woning uit handen van Martin Bogerd, directeur-bestuurder van Habeko wonen. Natuurlijk hoorde daar ook een mooi boeket bij. Bogerd stond even stil bij dit moment. “Met de oplevering van deze hoekwoning is de cirkel rond. De oude woningen die op deze locatie stonden zijn eind december 2018 gesloopt. We begonnen toen híer, waar we nu staan. Ruim een jaar later zijn we hier weer en kijken we naar mooie en duurzame NOM-woningen. Een einde van een heel bijzonder project.”

Van Leiden naar de Rijndijk

Said Lachal verhuist binnenkort samen met zijn vrouw, zoon en dochter van Leiden naar de Rijndijk. “Van een stad naar een dorp en van een flat naar een huis! Ja, dat wordt wel heel anders, maar wij hebben er veel zin in. En Leiden ligt vlakbij. Toen wij over deze nieuwbouwwoningen hoorden hebben we gereageerd en tot onze verrassing kregen we een woning toegewezen. We zijn echt heel blij met dit huis. Het is ruim en licht en voelt zelfs nu het nog leeg is al aangenaam. Zo vlak bij de polder hebben we ook een prachtig uitzicht.”
Nu ze de sleutels hebben kan het schoonmaken, verven en behangen beginnen. Ook in de rest van de straat wordt al flink geklust door de nieuwe bewoners.

Constante binnentemperatuur

Wonen in een NOM-woning is wonen in een zeer goed geïsoleerd huis zonder gasaansluiting, zonder cv-ketel, zonder radiatoren. Maar met zonnepanelen, een warmtepomp en warmteterugwinning. De technische installatie die hierbij hoort is, staat op zolder.
Martin Bogerd: “De warmtepomp zorgt voor de verwarming van het huis in de winter, waarbij het de bedoeling is dat er een vrij constante binnentemperatuur is. Op de begane grond en de eerste verdieping ligt overal vloerverwarming. Die geeft een hele aangename warmte. Het vraagt wel enige aanpassing van de huurders. Even de thermostaat een paar graden hoger zetten, is eigenlijk niet meer nodig. De bewoners worden hierin goed begeleid. Voor al onze volgende nieuwbouwprojecten geldt dat we ze zonder gasaansluiting opleveren.”

Meer berichten