In groepjes kregen de kinderen les op de binnen- en buitenbaan van de schaatshal.
In groepjes kregen de kinderen les op de binnen- en buitenbaan van de schaatshal. (Foto: R Schoonen)

Van krabbelaars naar schaatsers – Alphense scholen kregen een clinic van STC De Rijnstreek

Alphen aan den Rijn - Op vrijdag 17 januari werden klassen van de basisscholen De Stromen en De Meridiaan getrakteerd op een schaatsles van de Alphense schaatsvereniging STC De Rijnstreek. De geheel verzorgde en gratis les werd gegeven in de Leidse schaatshal.

Kennismaken met schaatsen en de Alphense vereniging
Het initiatief voor deze schaatsles komt voort uit een langgekoesterde wens van de schaatsvereniging om de jeugd van Alphen aan den Rijn kennis te laten maken met schaatsen. Vanwege de zachte winters van de afgelopen jaren hebben veel kinderen nog nooit kennis gemaakt met deze oer Hollandse sport. Dankzij de Rabobank clubsupportactie heeft de verenging geld beschikbaar gekregen om een bus te huren, en de les inclusief schaatsen en toegang aan te bieden.

Door middel van een open inschrijving konden alle Alphense basisscholen kenbaar maken of zij in aanmerking wilde komen voor deze gratis schaatsles. De inschrijvingen zijn beoordeeld op originaliteit en enthousiasme. De inzendingen van De Stromen en De Meridiaan sprongen er bovenuit en in november kregen zij het verlossende woord dat zij waren geselecteerd. Door ouders en leerkrachten werd verteld dat de kinderen al weken naar dit evenement zaten uit te kijken.

Op vrijdag rond 9.00 uur kwam de bus de kinderen bij de scholen ophalen waarna de rit richting Leiden ging. In Leiden kregen alle kinderen snel schaatsen en een helm en werden ze in groepjes ingedeeld die door de negen trainers van de Alphense schaatsers werden begeleid.

Van krabbelaar naar schaatser in één uur!
In een uur tijd werden kinderen getransformeerd van krabbelaar naar schaatsers en natuurlijk kregen de gevorderde schaatsers de nodige tips en trucs om sneller en beter te schaatsen. Voor beginnende schaatsers is een uur intensief les echt meer dan voldoende en na de clinic gingen ze weliswaar moe maar zeer voldaan het ijs af.

Schaatsvereniging in Alphen?
Kinderen, leerkrachten en ouders waren dan ook zeer positief over het initiatief. Sommige ouders wisten niet dat er een schaatsvereniging in Alphen was. Dat deze vereniging ook in de zomermaanden actief is met inline skaten of skeeleren was ook voor velen een eye-opener.

Doel bereikt!
“De kennismaking met de vereniging voor kinderen, ouders en leerkrachten is zeker bereikt”, aldus voorzitter Bart de Vries. “Alle kinderen kregen na de clinic ook een goodiebag mee met onder andere informatie over de vereniging en een spellenboekje van de KNSB. Het belangrijkste voor ons als vereniging was de naamsbekendheid. Onze lessen zijn al heel goed gevuld en we moeten voor een aantal lessen zelfs met een wachtlijst werken. Voor kinderen die deze winter nog les willen krijgen is er nog beperkt plek maar voor de zomermaanden is er weer meer ruimte. Daarbij geldt dat kinderen die in de zomer al lid waren weer voorrang hebben in het volgende seizoen”.

Een initiatief dat een vervolg verdient
Dankzij de Rabobank, KNSB IJstijd, Schaatsbaan Leiden, Ooms Sport, Archeon, Van der Hoorn Schaatssport en natuurlijk alle vrijwilligers van STC De Rijnstreek heeft de vereniging dit initiatief weten te realiseren. Vanzelfsprekend hoopt de vereniging dat ze dit volgend seizoen weer kunnen doen. Hopelijk met hetzelfde resultaat: vermoeide maar blije gezichten van de kinderen!

Meer berichten