Een leuke combinatie met boodschappen doen in Nieuwkoop: op de eerste dinsdag van de maand even binnenlopen bij het Reghthuys.
Een leuke combinatie met boodschappen doen in Nieuwkoop: op de eerste dinsdag van de maand even binnenlopen bij het Reghthuys. (Foto: José Vlug)

Dorpsgenoten genieten van muziek

José Vlug

Reghthuys in wintersfeer

Het is grauw en nat op het Reghthuysplein in Nieuwkoop, maar in het Reghthuys is het warm en gezellig, want het is de eerste dinsdagmiddag van de maand en dan wordt er muziek gemaakt door de 'Regthuysmuzikanten.'

Nieuwkoop - Op dinsdag 7 januari 2020 heeft de muziekmiddag extra feestelijk tintje: een nieuwjaarsborrel met kaarsjes, extra lekkere hapjes en drankjes. De prachtige, monumentale ruimte is vol geroezemoes van de muziekliefhebbers. Er worden handen geschud, knuffels uitgedeeld en met bubbels geklonken op het nieuwe jaar. Ad de Jong is één van de vaste bezoekers. 'Ik kom elke maand, want het is altijd zo'n leuke sfeer.' Mia komt zelfs helemaal op de fiets uit de Meije, waar zij sinds 2014 woont. 'Ik ben lid geworden van het Reghthuys en ga ook naar andere activiteiten, zoals de filmavonden en het thema Luisteren naar klassieke muziek. Allemaal reuze interessant en een leuke manier om mensen te leren kennen.'

De Reghthuysmuzikanten: Willem van Pernis, piano en zang, Jelle Moraal, dwarsfluit en 2e stem en Michiel Hoogerwerf, bas en gitaar, zijn helemaal in de stemming en hebben er duidelijk zin in. Ze openen met 'Een vrouw zoals jij' van Hans de Booij, gevolgd door 'Hallelujah van Leonard Cohen, liedjes om uit volle borst mee te zingen en dat mag dan ook.

'We doen dit al vier jaar met veel plezier.' vertellen ze. Eerst speelde Willem van Pernis in zijn eentje bij de opening van exposities. Dat sprak Jelle Moraal, die dwarsfluit speelde, wel aan en samen gingen ze verder. Michiel Hoogerwerf werd door hen ontdekt toen hij optrad met een bandje. 'Zo werden we een trio. Af en toe speelt 'meneer Aadje' (van Perge) mee voor een boogie woogie.'

De sessies duren niet te lang, want natuurlijk komt men voor de muziek, maar ook om in de pauze lief en leed en de laatste dorpsroddels te delen. Tijdens het eerste optreden van twintig minuten komen onder andere Boudewijn de Groot, Herman van Veen, Jacques Brel en Guus Meeuwis langs. Jelle Moraal neemt de franse teksten voor zijn rekening.

Michiel Hoogerwerf introduceert een bijzondere contrabas: een elektrisch versterkte, zonder die enorme klankkast.'Dat is handig voor het transport.'

De laatste sessie begint met 'een blues-je', met Jelle en Willem op mondharmonica. Ze worden verrast door de klanken van een derde mondharmonica uit het publiek: het is Peter Swart die vol vuur meeblaast. Zijn vrouw vertelt: 'Hij was dit al heel lang van plan.' Zijn optreden wordt met veel enthousiasme ontvangen.

Een leuke combinatie met boodschappen doen in de dorpskern van Nieuwkoop: op de eerste dinsdag van de maand (tot en met mei) tussen 16.00 en 18.00 uur even binnenlopen bij het Reghthuys, voor leuke life muziek een hapje en een drankje en misschien zelfs een dansje.

De toegang is gratis, de drankjes zijn voor een Regthuys prijsje.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden