Joep Derksen
Joep Derksen (Foto: Writing4U.nl)

Monumenten

Joep Derksen

Er is een grote kans dat de gemeenteraad de gemeentelijke monumentenlijst gaat afschaffen. Hiervoor in de plaats zou dan een 'lijst met beeldbepalende panden' moeten komen. Dit zou een catastrofale fout zijn, waarde columnlezer.

De meeste eigenaren van een monument hebben dit pand gekocht uit liefde voor de historie. En dat is maar goed ook, want een pand uit de 16de, 17de, 18de of 19de eeuw ontstijgt het individuele eigendomsbelang. Dit soort gebouwen zijn uniek en dragen met hun aanwezigheid bij aan het aangezicht van het dorp of de gemeente waar ze in staan. Natuurlijk moet de eigenaar er wel voor zorgen dat zijn/haar gebouw goed onderhouden wordt. Net zoals iedere huiseigenaar.

Ik geef toe: het onderhoud voor monumentale panden is hoger dan voor het standaard rijtjeshuis. Jaren geleden is in deze gemeente de subsidie afgeschaft voor eigenaren van monumenten. Dat is vervelend, maar moet geen reden zijn om dan ook maar de monumentenlijst af te schaffen. Alle huiseigenaren zijn de afgelopen jaren aangepakt; de hypotheekrenteaftrek is beperkt en de WOZ-belastingen worden er ook niet minder op.

Wie eigenaar is van een monument, moet er goed en met liefde voor zorgen. En anders verkoop je het maar aan iemand, die wél de waarde van het behoud van dat pand op waarde schat. Een devaluering van de monumentale panden naar een 'beeldbepalend pand' kan leiden tot de totale destructie van bijzondere en authentieke woningen. De gevel moet weliswaar in stand blijven, maar daarachter kan alles volledig gestript worden. Inclusief bijvoorbeeld de houten spanten van honderden jaren oud.

Ik wens de raad veel wijsheid toe, maar maak me grote zorgen. Zeker omdat een fractievoorzitter, die tevens zijn geld verdient in de markt voor de bouw en verkoop van woningen, heeft laten weten: "Restauratie is duur. Voor hetzelfde geld kun je net zo goed een beeldbepalend pand terugkrijgen." Een monumenteneigenaar zei het correct tijdens de fractievergadering van PRO: "Alles van waarde is weerloos. Je kunt een monument gemakkelijk wegschoffelen, maar dan is het voor altijd verdwenen."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden