Hannah en Anne-Jet assisteren elke woensdagavond bij een training.
Hannah en Anne-Jet assisteren elke woensdagavond bij een training. (Foto: )

'Het helpen bij trainingen is heel gaaf'

Marieke Roggeveen

Vrijwilligers bij de Reddingsbrigade

Je ziet ze niet altijd, maar ze zijn er wel: mensen die, vaak naast hun werk, studie of dagelijkse bezigheden, iets extra's doen voor de samenleving. Wat doen zij? Wat is hun reden om zich kosteloos in te zetten voor een organisatie of vereniging? En hoe tevreden zijn ze ermee?

Alphen aan den Rijn – Hannah Lagerweij (16) en Anne-Jet Doorduyn (17) zijn vrijwilliger bij de Alphense Reddingsbrigade. De Alphense Reddingsbrigade is in 1985 opgericht met als doel: het aanleren van zwemmen, het zichzelf leren redden en het voorkomen en bestrijden van verdrinkingsongevallen in de ruimste zin van het woord.

"Ik zwem al vanaf mijn vijfde maar 'pas' vanaf mijn achtste bij De Alphense Reddingsbrigade," begint Hannah te vertellen, "na het behalen van zwemdiploma A en B ben ik gestopt. Ik vond zwemmen niet leuk meer en wilde zo snel mogelijk van zwemles af. Maar na het lezen van een flyer over de Alphense Reddingsbrigade, werd ik weer enthousiast. Ik heb toen alsnog zwemdiploma C behaald en daarna Junior Redder 1-4 en Zwemmend Redder 1-4. Inmiddels heb ik ook Lifesavers 1-3 gedaan, hiermee kan ik onder begeleiding meehelpen in de waterhulpverlening, bijvoorbeeld bij strandwacht en evenementenbewakingen."

Anne-Jet woont in Bodegraven en heeft daar haar zwem-ABC behaald, sinds zes jaar is zij lid van de Alphense Reddingsbrigade. Momenteel is Anne-Jet bezig met Lifesaver 3. Allebei assisteren zij elke woensdagavond bij een training: Hannah bij 7- en 8-jarigen en Anne-Jet bij 5- en 6-jarigen. "Ik vind dit heel gaaf om te doen," vertelt Anne-Jet, "ik vind het ook mooi om te zien hoe ik zelf al gegroeid ben: de techniek die je gebruikt, de manier waarop je dingen aanpakt… Ik ben veel zekerder geworden. Ook vind ik het geweldig om mijn passie voor zwemmen door te kunnen geven aan anderen."

Hannah en Anne-Jet helpen ook bij evenementenbewakingen, zoals bij recreatiegebied Vlietland in Leidschendam en bij de triatlon, de Sinterklaasoptocht en de Obstacle Run in Alphen aan den Rijn. "Eén keer viel een Zwarte Piet in het water, buiten het zicht om van de kinderen hebben wij hem weer op de kant geholpen. Ons vrijwilligerswerk is heel afwisselend omdat we niet weten wat we kunnen verwachten. De casussen tijdens de trainingen zijn vooral leerzaam: hoe reageert de groep op een situatie, en hoe reageer je zelf?"

Hannah en Anne-Jet noemen de Alphense Reddingsbrigade 'één grote familie'. "Als groep ben je echt op elkaar ingesteld en weet je wat je aan elkaar hebt. Wij zijn nog jong maar hebben veel ervaring. Wij vinden de Alphense Reddingsbrigade heel belangrijk: Nederland is een waterrijk land, elk jaar overlijden er mensen door verdrinking. Tot onze studie blijven wij zeker actief bij de Alphense Reddingsbrigade, dit vinden wij nog veel te leuk om te doen en het is ook gewoon nodig!"

www.alphensereddingsbrigade.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden