De documentaire 'Vol op het orgel' is vanaf maandagavond 13 januari te zien op televisie bij Studio Alphen.
De documentaire 'Vol op het orgel' is vanaf maandagavond 13 januari te zien op televisie bij Studio Alphen. (Studio Alphen)

Documentaire 'Vol op het orgel' bij Studio Alphen

Een kijkje binnenin het bijna 100 jaar oude instrument ?


Binnenkort wordt het Steinmeyer-orgel in de Adventskerk grondig gerestaureerd. Op zondag 19 januari vindt er nog een orgelconcert plaats, daarna is het orgel voor minstens negen maanden niet te horen.


In de documentaire 'Vol op het orgel' duikt Studio Alphen in het bijna 100 jaar oude blaasinstrument en blikt terug op de geschiedenis ervan. 'In totaal heeft het orgel 2360 pijpen. Die moeten allemaal worden schoongemaakt en waar nodig hersteld', legt stadsorganist Simon Stelling uit. De totale kosten voor de renovatie komen neer op zo'n 150.000 euro.


Op verschillende plekken lekt het orgel lucht, waardoor sommige toetsen het helemaal niet meer doen. 'Ik ben er een beetje op getraind inmiddels', zegt Stelling. 'Als het niet wordt aangepakt is het op een gegeven moment gewoon einde verhaal. Dan is het niet meer te bespelen, dat moeten we voorkomen.'


Vanaf 13 januari


Alphenaren Maarten van Asselt en Arie Göbel komen ook aan het woord in de documentaire. Van Asselt knapte de sierplaten van het orgel op in de jaren negentig en de opa van Göbel was koster van de kerk ten tijde van de oplevering van het reusachtige blaasinstrument in 1922.


De documentaire 'Vol op het orgel' is vanaf maandagavond 13 januari te zien op televisie bij Studio Alphen. De uitzending begint rond 19.15 uur en wordt daarna ieder uur herhaald. Op de website van Studio Alphen is de documentaire vanaf dan ook online te bekijken: www.studioalphen.nl.

 

Meer berichten