Het boek 'Als helpen niet helpt' verschijnt 30 januari 2020 bij Droomvallei uitgeverij en kost €19,95 (inclusief werkboek).
Het boek 'Als helpen niet helpt' verschijnt 30 januari 2020 bij Droomvallei uitgeverij en kost €19,95 (inclusief werkboek). (Agapè Stories)

Boekpresentatie Alphense relatiecoach over samenleven met angst- en dwangstoornissen

Hoewel er veel boeken zijn geschreven over angst en dwang, was er nog geen boek dat beschrijft hoe het is om samen te leven met een partner of kind dat hier last van heeft. Op vrijdag 31 januari om 19.00 uur wordt het boek 'Als helpen niet helpt' van de Alphense relatiecoach en ervaringsdeskundige Thea van Bodegraven gepresenteerd bij boekhandel Haasbeek in de Julianastraat 26. Het boek behandelt een methode waarmee partners van mensen met een angst- of dwangstoornis leren omgaan met meedwangen en emotionele chantage van familieleden.

Maar liefst tien procent van alle Nederlanders heeft last van een vorm van angst of dwang, zoals het continu controleren van lichtschakelaars, bang zijn voor niet reële besmettingen of eindeloos de huiskamer stofzuigen.

Angst en dwang diep ingrijpend voor de partner

Thea van Bodegraven uit Alphen aan de Rijn is ervaringsdeskundige: zowel haar man als haar kind hebben last van angst en dwang. Ze merkte dat al haar helpen niets hielp. Vanuit haar eigen worsteling ontwikkelde ze zelf een manier waarmee ze kon omgaan met het gedrag en de gedachten van haar man en zoon.

'Het is niet alleen moeilijk en verdrietig om je partner of je kind te zien lijden aan angst of dwang; het is ook diep ingrijpend voor je eigen leven. Hoe blijft ik overeind? Hoe blijf mezelf? Wat kan ik nog doen als alles wat ik probeer niet helpt?', vroeg Van Bodegraven zich geregeld af. Ze ontdekte uiteindelijk dat de oplossing bij haarzelf lag en niet bij het beter maken van haar partner of kind.

Emotionele chantage

In haar boek 'Als helpen niet helpt' laat ze de lezer daarom naar zichzelf kijken. Ze legt uit welke rol de stoornis onbedoeld kan spelen in de relatie of het gezin. Het boek geeft inzicht in de patronen van meedwangen, vermijden en emotionele chantage.

Het boek 'Als helpen niet helpt' is bij boekhandel Haasbeek te koop samen met een werkboek. Het geeft aan de hand van voorbeelden uitleg over alle processen die spelen rondom meedwangen en vermijden. Het werkboek bevat interviews met naasten, vragen en opdrachten waardoor de lezer herkenning en erkenning vindt.

Over de auteur Thea van Bodegraven-Boonstra

Thea van Bodegraven-Boonstra is relatiecoach bij psychische klachten en GGZ-diagnose in haar coachpraktijk Sterk in Eigen Kracht.  Daarnaast is ze ervaringsdeskundige. Haar man en haar kind hebben last van angst en dwang.  Omdat zij merkte dat haar eigen gedrag grote invloed had, heeft zij een methode ontwikkeld waarmee je niet de ander probeert te veranderen, maar waarmee je ontdekt hoe je jezelf kunt zijn naast angst of dwang.

Meer berichten