Foto:

Boem boem boemer

Anneke de Jong

Ik ben een boemer. Nou ja, je schrijft eigenlijk 'boomer', want dit woord komt vanuit het Engels en alles wat uit het Engels komt, is tegenwoordig 'bik bissnez'. Het schijnt dat onze eigen taal niet goed genoeg meer is. En omdat ik het daar niet mee eens ben, ben ik nu een boemer.

Het komt van het woord 'beebieboemer'. Daarmee worden de mensen aangeduid die geboren zijn halverwege de vorige eeuw en nu te oud zijn om nog iets van de wereld te snappen, vindt men. En dat niet alleen, ze kosten ook nog eens heel erg veel geld. Tenminste, dat is de mening die het kabinet het land in slingert. Ik denk dat ze ons om die reden liever kwijt dan rijk zijn. En gelijk hebben ze natuurlijk. Want ga maar na: wij willen maar niet dood, dus blijven wij in veel te grote huizen wonen en dat ook nog eens voor een prikkie. Wij willen wel verhuizen hoor, want wij komen in die veel te grote huizen al lang de trap niet meer op. Want dat kunnen wij niet meer met onze stramme botten, die wij opgelopen hebben in pakweg vijfenveertig, vijftig jaar werken. Maar waar moeten wij heen? De gezellige bejaardentehuizen waar wij een kaartje hadden kunnen leggen, zijn wegbezuinigd. Net als de hele reproductieve sector overigens, zodat er nu aan alles wat geen geld oplevert en alleen geld kost, een enorm tekort is: onderwijzers, verplegend personeel, thuiszorgwerkers, politiemensen, enzovoorts.

En dan vreten wij ook nog eens de hele pensioenpot leeg. Dat we daar vijfenveertig jaar lang iedere maand een deel van ons netto salaris in hebben gestort, hoor je nooit. Ook niet dat het kabinet zo af en toe de eigen tekorten ermee aanvulde als er weer eens een peperduur overheidsproject door gebrek aan leiderschap en aan controle volledig was mislukt of wanneer de banken 'de skai is de limit' wat al te letterlijk namen. Ook dat is, volgens de huidige populaire taal, een 'dingetje', maar wie maalt daar nu om.

Maar het is niet alleen om de taal dat wij boemers zijn. Het is ook, omdat wij niet massaal aan de 'smartfoon' willen. Persoonlijk heb ik niets tegen zo'n ding, ik zie alleen geen enkele reden welk nut mij dat zou brengen. En dus beroep ik mij op mijn recht op vrije keuze. Tot het een landelijke verplichting wordt om er een aan te schaffen, gebruik ik hem dus niet.

Jammer vind ik het wel, dat ik niet de tijd mee zal maken dat zij, die mij nu boemer noemen, zelf oud zullen zijn. Als er namelijk niemand aan de rem trekt, verwacht ik dat de veranderingen in de toekomst nog veel en veel sneller zullen gaan dan nu het geval is.

En dan worden ook zij boemers. Want zowel de huidige als de toekomstige boemers zijn allemaal slim en dus zeker niet dom. Of toch een beetje?

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden