Eind januari 2020 zal Frans Buijserd afscheid nemen als burgemeester.
Eind januari 2020 zal Frans Buijserd afscheid nemen als burgemeester. (Foto: Cees Romijn)

Adieu burgemeester Frans Buijserd

Cees Romijn

Eind januari neemt hij afscheid

Frans Buijserd, de huidige burgervader van de gemeente Nieuwkoop, kan zijn kamer op het gemeentehuis in Nieuwveen uitruimen. Dat zal hij vast met enige weemoed doen, want die kamer was meer dan twaalf jaar zijn werkdomein. Hij zal oude documenten inkijken en in gedachten even terug gaan in de tijd.

Nieuwkoop - Buijserd moet nu al met een glimlach terugdenken hoe hij in 2007 in Aalburg uit een bijeenkomst met nieuwe inwoners werd gebeld door onze griffier Edzard van Holthe met de mededeling: "De gemeenteraad heeft besloten u voor te dragen als nieuwe burgemeester van Nieuwkoop." Dat was allemaal wel een beetje dubbel. Nieuwe inwoners welkom heten en zelf aankondigen dat je binnenkort zal vertrekken. Tsja...

In totaal is Buijserd zeventien jaar burgemeester geweest. Daarvoor was hij al vanaf 1981 actief in de gemeentelijke politiek. Eerst als raadslid en vanaf 1990 ook als wethouder. Dat was in de gemeente Apeldoorn. En nu lonkt dus het pensioen. Frans is geen figuur om direct achter de geraniums te kruipen. "Nee, ik ben van plan om vrijwilligerswerk te gaan doen. Ik heb nog energie genoeg." Ook zal hij ongetwijfeld wat vaker naar Indonesië vliegen. Hij heeft daar zijn met zijn man Joël een tweede huis. Zo maar op vakantie gaan, zoals hij deed naar Spanje, Oost Europa, Ierland of Israël is er niet bij. Contacten met andere mensen, taal, achtergronden en geschiedenis, bijzondere landschappen hebben de interesse van Buijserd. "Ik ben soms verbaasd hoe in Nederland wordt omgegaan met zaken die in het verleden zijn gebeurd. Slavernij is bijvoorbeeld zo'n ding. In Indonesië is er bijvoorbeeld totaal geen sprake van wrok over wat daar allemaal is gebeurd. Men leeft daar vandaag naar de toekomst toe. Daar kunnen we nog wat van leren."

Even komt een fusie van gemeentes ter sprake. Buijserd: "Een gemeenteraad moet zich regelmatig afvragen of zij kunnen leveren wat de burgers willen. Als dat niet (meer) zo is, dan wordt het tijd om te denken aan een fusie. Het komt misschien over een jaar of vijf in Nieuwkoop aan de orde." Vernieuwing van de manier van gemeentelijke politiek bedrijven vindt Buijserd interessant. Zelf is hij actief in de beweging Code Oranje. Een niet partij gebonden activiteit op weg naar een nieuwe democratie. De samenwerking met inwoners van ons land staat daarbij centraal. "Dat bewerkstellig je niet op korte termijn. Daar is meer tijd voor nodig. De raad in Nieuwkoop is daar ook mee bezig. Het komt wel," stelt hij. "Je kunt elektronica zoals internet inzetten in de contacten met je burgers, maar is wel een gevaar dat plaatselijke politiek dan oppervlakkiger wordt. Op sociale media kunnen mensen gemakkelijk een mening poneren die ervoor zorgt dat de discussie een bepaalde kant uit gaat. Een voorbeeldje is de huisvesting van arbeidsmigranten. Dat kwam in het nieuws. Achteraf bleek dat behoorlijk opgeklopt te zijn."

In januari neemt Frans Buijserd afscheid als burgemeester.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden