De kerstbomen moeten niet, zoals hier, samen met het restafval worden weggegooid. Foto: Writing4U.nl
De kerstbomen moeten niet, zoals hier, samen met het restafval worden weggegooid. Foto: Writing4U.nl (Foto: Writing4U.nl)

Kort nieuws uit Kaag en Braassem - week 2

Een heitje voor een kerstboompje 

Inwoners die van hun kerstboom af willen, kunnen dit op woensdag 8 januari realiseren.

KAAG EN BRAASSEM – De gemeente Kaag en Braassem houdt die dag namelijk een kerstboominzamelactie, zodat van deze bomen compost wordt gemaakt. Iedereen die een boom inlevert, krijgt 0,50 cent. Enthousiaste boomverzamelaars (wel van de kerst!) kunnen hun bomen ook op laten halen, als het in ieder geval gaat om dertig kerstbomen. Hiervoor is een e-mail naar kerstbomen@kaagenbraassem.nl voldoende.

De kerstbomen kunnen worden ingeleverd op een van onderstaande locaties:

Hoogmade bij het trapveld aan Van Alcmaerlaan van 13.30 tot 15.30 uur. Kaag bij de veerpont 13.30 tot 15.30 uur. Leimuiden op parkeerterrein bij Het Spant 13.30 tot 15.30 uur. Nieuwe Wetering, Achterweg bij oude Cultureel Centrum 13.30 tot 15.30 uur. Oud Ade in de speeltuin Abdij van Rijnburglaan 13.30 tot 15.30 uur. Oude Wetering bij het trapveldje aan de Poelruit 13.30 tot 15.30 uur. Roelofarendsveen op hoek Lijsterbesstraat / Europaweg 13.30 tot 15.30 uur. Gemeentewerf Veenderveld 53 van 13.00 tot 15.30 uur. Rijnsaterwoude bij voormalig gemeentehuis 13.30 tot 15.30 uur. Rijpwetering op het trapveld Kwakmanlaan 13.30 tot 15.30 uur. Woubrugge bij het sportcomplex aan de Bateweg van 13.30 tot 15.30 uur.

Bemoeizorger

KAAG EN BRAASSEM – Inwoners die niet geholpen willen worden, krijgen mogelijk toch te maken met een hulpverlener. Het gemeentebestuur stelt 41.000 euro beschikbaar voor het aanstellen van een 'wijk-ggz'er'. Deze persoon houdt zich bezig met 'maatschappelijke bemoeizorg' voor de zogeheten 'zorgmijders'. In de gemeenten Nieuwkoop en Alphen aan den Rijn is vorig jaar proef gedraaid met zo'n bemoeizorger en dat heeft volgens het gemeentebestuur van Kaag en Braassem geleid tot positieve ervaringen.

Tulpensteiger

ROELOFARENDSVEEN - Wethouder Petra van der Wereld stemt in met het intrekken van de omgevingsvergunning voor een 'Tulpensteiger'. Deze 'toeristentrekker' zou een steiger met een uitkijkplatform van vijf meter hoog en twee picknickbanken worden en tegenover Noordkade 17 in Roelofarendsveen komen te liggen. Na een volksopstand door de buurtgenoten konden de bouwplannen voor deze tulpensteiger niet meer doorgaan. De wens voor een recreatieve ontwikkeling in die buurt, langs de Noordkade en Galgekade, blijft echter wel bij het gemeentebestuur. Maar in 2020 wordt wél goed met de buurt overlegd aangaande de mogelijkheden die daar gerealiseerd kunnen worden.

De Tulpensteiger is nu helemaal van de baan; de vergunning is ingetrokken. Daarom hoeven de 23 bezwaarschriften van de omwonenden niet meer afgehandeld te worden. De gemeente laat weten: "Omwille van de openheid die noodzakelijk is voor het participatieproces is het onwenselijk om een beslissing op de bezwaren op de tulpensteiger te moeten doen terwijl het participatietraject loopt."

Woonark

ROELOFARENDSVEEN – Een bezwaar tegen een omgevingsvergunning voor de bouw van een recreatiewoning in het Braassemermeer wordt 'niet ontvankelijk' verklaard. Op dit moment staat er al een woonark op palen en de eigenaar wil een nieuwe en grotere recreatiewoning op diezelfde plek. De mensen die het er niet mee eens zijn dat er een grotere recreatiewoning komt op de locatie aan de Galgekade, hebben bot gevangen bij de commissie voor bezwaarschriften. Ze zouden geen 'rechtstreeks belang' hebben. Het college van burgemeester en wethouders neemt het advies van de commissie over.

Alcoholgebruik

Kaag en Braassem - De Werkgroep Alcoholmatiging houdt zich bezig met oplossingen om minderjarige jeugd minder te confronteren met het gebruik van alcohol. Deze werkgroep heeft adviezen gegeven aan het college van burgemeester en wethouders en dan gaat het met name om het aanpakken van bier-, breezer- en wijndrinkende jeugd in de kantines en langs de sportvelden.

In de Werkgroep Alcoholmatiging zijn personen van verschillende organisaties vertegenwoordigd: de Driemaster (jeugdwerk), voetbalverenigingen DOSR/WVC en Kickers, jongerensociëteiten, de horeca en de gemeente Kaag en Braassem. Zij stellen dat verenigingen pas later op zaterdagmiddag alcohol moeten verkopen. En als het kan, zouden de wedstrijden van de jeugd tussen 16 en 18 jaar alleen op de zaterdagochtenden gespeeld moeten worden. De werkgroep vindt dat er blijvend gehandhaafd moet worden op het schenken van alcohol aan kinderen onder de 18 jaar.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden