Tina en Dick de Bruijn-Kelderman hebben genoten van hun 65-jarig huwelijksfeest: "Het voelde als een reünie." Foto: Esmeralda Wybrands
Tina en Dick de Bruijn-Kelderman hebben genoten van hun 65-jarig huwelijksfeest: "Het voelde als een reünie." Foto: Esmeralda Wybrands (Foto: Esmeralda Wybrands)

'Het was fantastisch en beregezellig'

Esmeralda Wybrands

Briljanten paar De Bruijn-Kelderman

Het is eind augustus 1947. Alphen viert de verjaardag van koningin Wilhelmina. Een groepje vrienden en vriendinnen wil naar het St. Jorisplein. Daar is vast wel wat leuks te doen. De jarige Tina Kelderman – die dag 17 geworden – en Dick de Bruijn zijn deel van het vriendenkoppel. "Wil je mijn portemonnee op zak doen?" vraagt Tina aan Dick. Beiden weten dan nog niet dat ze door dit ene zinnetje decennia later hun 65-jarig huwelijk zullen vieren.

Alphen aan den Rijn – "Heb je die portemonnee eigenlijk nog teruggekregen?" informeert een van de vier zoons van het bruidspaar lachend. Het tekent de fijne sfeer binnen het gezin, verklaart Tina de Bruijn-Kelderman (89). "Onze schoondochters voelen voor ons ook gewoon als dochters. Samen met onze zoons, zes kleinkinderen en drie achterkleinkinderen hebben zij gezorgd voor een fantastisch en beregezellig 65-jarig huwelijksfeest."

Het paar heeft eerst zeven jaar verkering, vertellen ze burgemeester Liesbeth Spies, die hen is komen feliciteren. "Beiden kwamen we uit een gezin van zes. Ik uit Alphen, mijn man uit Zwammerdam," zegt mevrouw de Bruijn, die zus is van juwelier Kelderman. Haar man (90) vervolgt: "Ik ben direct vanaf de lagere school aan het werk gegaan om mijn moeder te kunnen steunen. Zij was weduwe en destijds kreeg je dan nog geen uitkering. Met mijn moeder zijn we toen ik zes was naar de Prins Hendrikstraat in Alphen verhuisd. Daarna kwamen we in de Julianastraat terecht, bij de jamfabriek en het Schoutenhuis. Mijn moeder heeft daar nog een sigarenwinkeltje gehad. Toen ik Tina leerde kennen, werkte ik op de administratie van veevoederfabriek De Leerhoeve in de Hooftstraat."

Een verhuizing naar de Van Boetzelaerstraat vormt de aanleiding voor het jonge stel om te gaan trouwen. "Een kennis in die straat wilde niet meer alleen thuis zitten. Omdat wij al zeven jaar bij elkaar waren, dacht ze aan ons. Maar we moesten natuurlijk wel getrouwd zijn," lacht het paar. Dick en Tina blijven drie jaar inwonen, daarna verhuizen ze naar de Ruisdaelstraat. Meneer De Bruijn: "Lammert ten Brink van de latere Jumbo-vestiging had daar een ventwijk. Om de grond rendabel te laten zijn heeft hij er een winkel en zes huizen neergezet. De Leerhoeve heeft twee van die huizen gekocht; wij konden die huren. Later, toen de Leerhoeve over de kop ging, hebben wij het pand gekocht."

Als ze 47 is, wordt mevrouw De Bruijn chauffeur voor gehandicapte kinderen. "Ik reed bij Taxi Dirk van den Broek, het latere Taxi Overbeek. Eerst in een gewone taxi, toen in een verlengde, en daarna in busjes. Dat heb ik zeventien jaar met plezier gedaan." Ze gymt bij DOS, waar ze op haar tachtigste erelid wordt. Meneer De Bruijn werkt na De Leerhoeve bij een elektrotechnisch bedrijf, bij Kamsteeg, en bij Schouten Transport, steeds als hoofd administratie. Ook is hij tien jaar penningmeester bij de Goede Herderkerk. Het stel koestert de hechte familieband: "Iedereen was en is hier welkom."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden