Foto:

Maak dat de kat wijs

Cees Romijn

Op 30 november heeft het RIVM (Rijks Instituut voor Volksgezondheid en Milieu) een stookalert afgegeven. De weersomstandigheden waren dusdanig van aard dat dit voor de eerste keer werd gedaan. Het was namelijk prachtig herfstweer en er stond slechts een uiterst matig windje. Daardoor blijft de rook uit allerlei stookprocessen in de lucht hangen en verwaaid te langzaam. Het verzoek van het RIVM was om geen hout te verstoken. Bij de verbranding van hout komen schadelijke stoffen vrij, zoals fijnstof, PAK's, benzeen en koolmonoxide. Dat is vooral voor mensen met luchtwegaandoeningen, hart- en vaatziekten, ouderen en kleine kinderen geen feestje. Ze kunnen meer en eerder klachten ontwikkelen door de houtrook. Dat meldt het RIVM in het persbericht. Overigens is het voor alle mensen niet gezond.

Op zich een prima en begrijpelijk bericht. Goed gedaan, RIVM! Alleen valt het niet te rijmen met andere rijksactiviteiten. Er worden allerlei subsidies verstrekt om veel meer biomassa te gaan verstoken. Dat is beter dan het gebruik van de fossiele brandstoffen. Tenminste, zo is het ons verkocht om de miljarden euro's subsidie binnen te hengelen. Elektrische auto's stoten geen vuile stoffen uit, dus subsidie! Hoeveel zakelijke rijders zouden in een elektrische auto van 80.000 euro rijden als men geen subsidie krijgt? Stroom voor je auto opwekken met zonnepanelen? Kom op nou, je weet wel beter. Ook het reizen per trein stoot nauwelijks uit. Ja dag, wie levert die elektriciteit? Die grote rokende biomassacentrales in ons land, ja die! We moeten van het gas af. Allemaal aan de warmtepomp. Alternatieven? De zonnepanelen en windmolens gaan het niet doen. Die leveren stroom als je het niet nodig hebt. Als je wel stroom kunt gebruiken, dan produceren die dingen bijna niets.

Aardgas is slecht voor ons milieu en slecht voor de mensen in Groningen. Die daar in het noorden van ons land hadden natuurlijk allang geholpen moeten worden met de reparatie van hun huizen. Maar men heeft in Den Haag alleen de geldzakken gevuld en de inwoners van de noordelijke provincies keihard laten zakken. Dat is een schande. Maar aardgas is wel de minst slechte van de fossiele brandstoffen. Waarom moet Nederland meer biomassa (lees: hout) gaan verstoken als dat zoveel meer nadelen heeft? We voeren zelfs hout in uit andere werelddelen. Waarom gaan andere landen in Europa over naar aardgas en gaan wij er net af? In Duitsland geeft men subsidie als wordt overgestapt naar gas en in Nederland geeft men subsidie voor de aanschaf van een pelletkachel. Gaan we doen of het fossiele brandstoffentijdperk ten einde loopt? Schei toch uit. Voorlopig wordt de wereldvoorraad aardgas tussen de 50 en 100 jaar ingeschat. Ondanks het forse verbruik van aardgas worden in de wereld elk jaar nog steeds enorme gasvoorraden gevonden. Dus er is tijd genoeg om nieuwe vormen van energie te vinden, inclusief een manier om tijdelijk grootschalig elektriciteit op te slaan.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden