Bas Bijl: "Een goede verrekijker is een onmisbaar attribuut voor een vogelaar."
Bas Bijl: "Een goede verrekijker is een onmisbaar attribuut voor een vogelaar."

Vogelen blijft boeien en verveelt nooit

Marieke Roggeveen

Vogels spotten als hobby

Duizenden vrijwilligers tellen het hele jaar door vogels en dragen op deze manier bij aan het onderzoek naar de vogelstand. Op basis van de telgegevens weet Sovon Vogelonderzoek Nederland welke vogels voor- of juist achteruit gaan in aantal en onderzoekt het hoe en waarom daarvan. Deze resultaten vormen een basis voor het natuurbeleid en -beheer en worden voor een breed aantal toepassingen gebruikt.

De Meije – Een van de vaste vogeltellers is Bas Bijl uit De Meije, die zichzelf voorstelt als vogelaar. "Een vogelaar is een hobbyist die het vogelen beoefent," verklaart Bas. "Vogelen heeft betrekking op het: bekijken, tellen, op naam brengen, en inventariseren van vogels."

Polsstokspringen

"Deze hobby begon al in mijn jeugd," vervolgt Bas die opgroeide in Alphen aan den Rijn. "Als 12-jarige ging ik met vrienden naar een boer aan het Zwarte Pad achter het station, waar nu Kerk en Zanen is. Soms om mee te helpen op de boerderij maar veel vaker gingen we de polder in, polsstokspringen. Eén vriend was geïnteresseerd in vogels en wist hier veel van. Ik raakte ook geïnteresseerd en kreeg van mijn vader een eenvoudig kijkertje. Ik leerde steeds meer vogels kennen en herkennen en ging vaker op pad, ook als we op vakantie in Katwijk waren: een andere omgeving met andere vogels… Toen ik trouwde en er kinderen kwamen, had ik er minder tijd voor, maar ik ben altijd blijven kijken."

Nadat het laatste kind het 'nest' had verlaten, pakte Bas zijn hobby weer op en werd lid van een vogelwerkgroep. "Daar leerde ik nog veel meer, zoals het verschil zien tussen een karekiet en een bosrietzanger. Deze lijken sprekend op elkaar." Bas toont afbeeldingen van de twee vogels waarvan de verschillen inderdaad minimaal zijn. "Je herkent ze aan het geluid. Net als de tjiftjaf en de fitis. Bijna niet van elkaar te onderscheiden, maar wel door het geluid. Zo hebben alle vogels wel iets waaraan je ze kunt herkennen: uiterlijk, geluid, gedrag, manier van vliegen... Naast een vogelgids zijn een notitieboekje en goede verrekijker onmisbare attributen voor een vogelaar."

Watervogeltelling

Samen met een vogelvriend gaat Bas van september tot april elke maand naar twee polders in Hazerswoude-Rijndijk voor de watervogeltelling. "We zien daar meeuwen, grauwe- en kolganzen, wulpen en goudplevieren. Deze laatste, wulpen en goudplevieren, worden ieder jaar minder. Het aantal grote zilverreigers neemt juist erg toe en worden er al meer dan de blauwe reiger." De mooiste vogel in Nederland vindt Bas de ijsvogel. "Maar ook de rode wouw is een prachtige vogel, gelukkig neemt hiervan het aantal weer toe. Het bladkoninkje heb ik nog maar een paar keer gespot, een klein vogeltje dat zelden te zien is. Vogelen is echt een sport: elke keer hoop je een kruisje te kunnen zetten bij een vogelsoort die je nooit eerder hebt gezien. Vogelen blijft boeien en verveelt nooit."
www.sovon.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden