Albert den Hertog ontving zijn prijs uit handen van minister Ingrid van Engelshoven en Pieter van Vollenhoven. Foto: Joost Enkelaar Fotografie
Albert den Hertog ontving zijn prijs uit handen van minister Ingrid van Engelshoven en Pieter van Vollenhoven. Foto: Joost Enkelaar Fotografie (Foto: )

Pieter van Vollenhovenprijs is voor...

Paul Mons

Het Witte Kerkje van Zevenhoven

Albert en Karin den Hertog zagen kans om het Witte Kerkje van Zevenhoven binnen een half jaar om te toveren tot hun droomhuis met een bed and breakfast. Ze smeedden hun plannen, maakten gebruik van de mogelijkheden en worstelden zich door een woud aan (soms tegenstrijdige) gemeentelijke regeltjes. Inmiddels wonen ze er met hun kinderen Enzo, Riva en Vittoria een jaar en kregen ze onlangs een landelijke prijs voor al hun inspanningen en ideeën.

Zevenhoven - De Pieter van Vollenhovenprijs is een jaarlijks terugkerende prijs voor een particulier of organisatie, die de uitdaging is aangegaan om een monumentaal pand in Nederland te behouden door het een nieuwe bestemming te geven. Dit jaar niet één, maar negen winnaars, die allemaal een monumentale kerk of kapel een nieuwe toekomst gaven. Op 16 november werden in Arnhem de prijzen uitgereikt door oud-voorzitter van het Nationaal Restauratiefonds prof. mr. Pieter van Vollenhoven en de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven.

De winnende monumenten kregen allemaal een andere toekomst. Van bibliotheek, wereldwinkel en brouwerij, tot museum, hotel/restaurant en onderdak voor jongeren met een autistische stoornis. Albert en Karin den Hertog verbouwden het door hen aangekochte Witte Kerkje dus tot woonhuis met gastenverblijf.

De bouw van het voormalige gereformeerde kerkje aan de Stationsweg 15, dat in 1909 in gebruik genomen werd, kostte destijds ruim vierduizend gulden. En de totale verbouwing van dit gemeentelijk monument? Er was alleen al 700 vierkante meter aan isolatiemateriaal nodig. Samen met de aanleg van een etagevloer waren dat toch wel de grootste kosten, volgens Albert. Het gezin kan nu in hun eigen kerkje beneden slapen en boven wonen; en heeft in de woonkamer de ombouw van een volledig kerkorgel staan, inclusief de orgelpijpen.

Karin: "Tijdens de Open Monumentendagen in september hadden wij de meeste bezoekers van alle gemeentelijke monumenten in Nieuwkoop. En omdat we bij mooi weer in het weekend hier voor de deur ook zijn begonnen met een koffie- en theeterras, was het een gezellige drukte. Dat leverde veel leuke verhalen en bijzondere ontmoetingen op. We willen straks van april tot oktober ook weer onze stoelen buiten zetten. Afhankelijk van het weer."

Naast hun gezin en huishouden heeft Albert zijn eigen schildersbedrijf in Zevenhoven en is Karin directiesecretaresse op Schiphol. Dat levert met hun bed and breakfast en het zomerterras al een flink gevulde agenda op. Toch ziet Karin nog kans om een eigen praktijk voor natuurgeneeskunde op te bouwen. Zij richt zich daarbij op mensen die met natuurlijke middelen een duurzame gezondheid nastreven.

Ze zijn heel erg trots op hun Pieter van Vollenhovenprijs. "En het gaat maar door, want binnenkort worden hier ook opnames gemaakt voor het KRO/NCRV-programma Binnenstebuiten."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden