Dick en Tiny van Holstein-van Dam zijn dit jaar zestig jaar voor de wet getrouwd, en volgend jaar voor de kerk (foto: Esmeralda Wybrands)
Dick en Tiny van Holstein-van Dam zijn dit jaar zestig jaar voor de wet getrouwd, en volgend jaar voor de kerk (foto: Esmeralda Wybrands) (Foto: Esmeralda Wybrands)

'Zij is mijn zonnetje. Dat zegt genoeg'

Esmeralda Wybrands

Diamanten paar Van Holstein

"Je rookt niet, en nou neem je mijn dochter ook nog mee." Gelukkig kan Dick van Holstein wel tegen een grapje. Want ondanks het 'gemopper' van zijn aanstaande schoonvader – destijds eigenaar van een sigarenwinkeltje – vraagt hij Tiny van Dam ten huwelijk. Nu, zestig jaar later, viert het stel zijn diamanten huwelijksdag. Het echte feest volgt overigens in augustus. Dan is het paar zestig jaar getrouwd voor de kerk.

Alphen aan den Rijn – Dick van Holstein (88) vertelt aan wethouder Leo Maat hoe hij Tiny (84) heeft ontmoet: "Dat was op dansles in Boskoop. Ik was een vrij goede leerling en moest bij de dansschool van Evert Castelein assisteren. Ik had haar al een paar keer gezien. Op 1 november heb ik haar uitgenodigd voor een toneeluitvoering van Kunst na Arbeid van de Katholieke Arbeidersbeweging. Vanaf die tijd hadden we verkering."

Tiny werkt op dat moment in de huishouding, Dick is leerling-handzetter bij Samsom. Beiden wonen nog thuis, want de woningnood is groot. Tijdens zijn verkering werkt Dick zich op tot machinezetter bij de Leidsche Courant, en later bij drukkerij De Boer in Utrecht en het Binnenhof in Den Haag. Na zeven jaar ziet het stel een advertentie in de krant staan van drukkerij Koch & Knuttel. Hierin vraagt men een machinezetter én biedt men woonruimte in Gouda aan. Dick solliciteert en krijgt de baan, en dus 'moeten' ze trouwen. Het huwelijk voor de wet vindt plaats in 1959.

"Onze oudste dochter is geboren in Gouda", vertelt mevrouw Van Holstein. "Daarna zijn we bij mijn ouders gaan inwonen, op de grens van Alphen en Boskoop. Daar is onze jongste dochter geboren." Haar man vult aan: "Vervolgens zijn we in een kippenschuur gaan wonen. Tsja, dat had mijn schoonvader zo geregeld… gelukkig mocht het van de kantonrechter. Hier zijn onze twee zoons geboren. In de tussentijd was ik van de typografie overgestapt naar de boomteelt."

Meneer Van Holstein maakt nog een keer een carrière switch: "De Van Kuykstichting in Zwammerdam zocht een 'kracht in algemene dienst met middenstandsdiploma in de zwakzinnigenzorg'. Uiteindelijk heb ik daar vijftien jaar gewerkt als manusje-van-alles, bij de tehuizen Eljo en Ons Thuis. Later is daar de nieuwbouw van de Hooge Burch voor in de plaats gekomen." Op zijn 59ste gaat hij met de VUT.

Beide echtelieden zingen lange tijd in een kerkkoor. "Eerst in het operettekoor, daarna in het Bonifaciuskerkkoor 'Caecilia'. Daar is meneer Van Holstein ook zeventien jaar penningmeester. Verder houdt hij erg van cryptogrammen oplossen en van modelbouw. Zijn vrouw maakt kaarten, breit, haakt, leest en puzzelt graag. Samen staan ze veertig jaar iedere week op een camping in Woerden. "Dat was een grote familie." Nu vormen de kinderen en de negen kleinkinderen van het paar een fijn stel om hen heen. "En we kunnen het goed met elkaar vinden. Mijn man is behulpzaam, gezellig en heeft altijd aandacht voor me", zegt mevrouw Van Holstein. Haar man vult aan: "Zij is mijn zonnetje. Dat zegt genoeg, toch?"

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden