Foto:

Groen

Joep Derksen

Het heeft jarenlang geduurd, waarde columnlezer, maar het belang van groen is nu eindelijk doorgedrongen tot het gemeentehuis. Wie pleitte voor het behoud of de aanplant van bomen, werd al gauw versleten tot boomknuffelaar. "Grasweiden zijn toch ook groen? En we vinden het open landschap ook heel belangrijk!"
Dat open landschap wordt overigens niet bedreigd door bomen, maar door de almaar voortdurende hartstochtelijke lobby van milieuorganisaties en in hun kielzog windmolenproducenten en energieleveranciers om die honderden meters hoge windmolens in het buitengebied te plaatsen. Met overheidssubsidie, uiteraard.

Windmolens van ruim tweehonderd meter hoog: daar verdwijnt iedere volwassen boom bij in het niet. Dus zou de gemeenteraad er goed aan doen om een motie aan te nemen dat voor iedere windmolen die verschijnt, er minimaal een bos van 2,5 hectare voor aangeplant moet worden.
Die bossen kunnen rondom die megawindmolens geplaatst worden; de bomen en struiken zijn laag genoeg om de windvang niet te verstoren. Bovendien nemen deze bosgebiedjes het lelijke uitzicht voor een deel weg. En de biodiversiteit wordt gestimuleerd, want bossen zijn een enorme magneet voor vogels, insecten, hazen en andere fauna. Zo dragen windmolens dus ook bij aan een grotere biodiversiteit. Wie had dat kunnen denken?
Ik vrees echter dat de raad zo ver niet durft te gaan. Voorlopig moeten we het doen met een voorstel van SVKB om voor 400.000 euro keuzes te maken uit plannetjes van inwoners voor meer groen. Al is wel de vraag: wat hebben zwemwater en het aanleggen van een ruiterpad voor een Veense manege met nieuw groen te maken?
De raadswens om volgend jaar vast te leggen, dat voor iedere nieuwe particuliere woning ook minimaal 45 m2 aan nieuw groen moet worden aangelegd is wél een stap in de goede richting.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden