Foto:

Podcastserie 'Zwammerdam in brand' over het Rampjaar 1672

Zwammerdam - Wat is er precies gebeurd tijdens de plunderingen in Zwammerdam? Dat is vanaf 6 december te horen in de driedelige podcastserie van Studio Alphen: Zwammerdam in brand. In de podcastserie neemt programmamaker Stefan Koren je mee naar de plunderingen van toen en het Zwammerdam van nu. Met onder anderen Cees Langeveld van de Historische Vereniging Zwammerdam probeert hij boven water te krijgen wat er in 1672 precies is gebeurd.

In de middag van 28 december 1672 staan er duizenden Franse soldaten bij de Zwammerdamsebrug. Binnen een dag branden ze het dorp plat, verkrachten ze de vrouwen en vermoorden ze iedereen die ze tegenkomen. Als ze uiteindelijk het dorp weer verlaten, staan er alleen nog een paar zwartgeblakerde muren overeind. Inmiddels, zo'n 350 jaar later, zijn de sporen van de plunderingen nog steeds te vinden in het dorp. Zo zijn er nog roetplekken op de muur van de kerk te vinden. Maar ondanks dat lijken de gebeurtenissen uit 1672 langzaam te worden vergeten. En dat terwijl de Franse plunderingen het einde van de Gouden Eeuw inluidden.

Het eerste deel van de podcastserie 'Zwammerdam in brand' is vanaf vrijdag 6 december te beluisteren via de website van Studio Alphen: www.studioalphen.nl. Deel twee is een week later te beluisteren, vanaf vrijdag 13 december en deel drie op vrijdag 27 december.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden