Stuk van de tocht
Stuk van de tocht (Foto: Gijs)

Jaap Wansinck alweer 50 jaar het gezicht van IJsvermaak Noorden

Noorden - Op 2 december is Jaap Wansinck 50 jaar bij ijsclub IJsvermaak, waarvan 45 jaar als voorzitter. Over zijn historie in deze club kun je wel een boek schrijven.

Er waren in die tijd verschillende ijsclubs in Noorden en Nieuwkoop. Toen de toertochten in opmars waren, was Jaap vooral een verbindende schakel tussen de verschillende ijsclubs enerzijds en de belanghebbenden in de polder anderzijds. Dit waren bijvoorbeeld de jagers, vissers, rietsnijders en natuurorganisaties. Zo waren er nogal wat spanningsvelden tussen deze verschillende partijen en het ijsvermaak op de plassen.

De verschillende ijsclubs van Noorden werden één ijsclub en wel onder de naam IJsvermaak en samen met de clubs van Nieuwkoop is er een prachtige toertocht ontstaan. Jaap was een verbindende man tussen alle deze partijen. Dan moet je denken aan de werkverdeling van uitzetten tocht, de bemanning stempelposten, regelen parkeerplaatsen, verkeersregelaars, enz.

Mede door zijn ervaring en zijn verschillende functies heeft Jaap ook hard meegewerkt om samen met de districten en de KNSB een algemeen draaiboek voor toertochten te maken ook dit is prima gelukt en is een mooi handvat mocht het ijs en weder dienende weer tot mooie ijstochten komen.

Buiten het natuurijs draagt Jaap de NINO een warm hart toe. Deze club is trouwens ontstaan uit enkele fanatieke leden van de ijsclubs uit Noorden en Nieuwkoop en bestaat ook 50 jaar. Zo is Jaap regelmatig te vinden op de kunstijsbaan in Utrecht als starter, zowel in de vroege, als in de late uurtjes. En als er een toertocht gereden kan worden krijgt de NINO een vaste plek voor De koek-en-zopietent op het stuk waar IJsvermaak de scepter zwaait.

Als er natuurijs is, is Jaap erbij en indien nodig inzetbaar. Zo heeft hij als veger gediend en later kwamen daar de machines bij. Ook met die ontwikkelingen heeft hij meer dan je zou verwachten zijn bijdrage geleverd door daadwerkelijk met oude auto’s zelfs iets maken wat de schuiver kon trekken en dit ook zelf te doen. Natuurlijk ging dat ook niet altijd voorspoedig en moest dat weleens met een nat pak bekocht worden. Daarna kwam de ontwikkeling van lichtere trekpaarden, de Agria’s en tracks, waar Jaap dan weer voor zorgde dat ze het ook deden als ze nodig waren.

Bijzonder genoeg is Jaap zelf geen fanatiek schaatser, maar hij steunt en geniet van de sport op verschillende manieren. Zo is Jaap een trouwe volger van NK’s, EK’s en WK’s en laatst is hij nog gespot in Minsk bij de World Cup langebaan.

Jaap zet zich in voor 100 procent en hij doet dit met veel plezier. We hopen dat dit nog een tijd zo blijft en uiteraard dat er nog een natuurijstocht komt!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden