Daan in actie op de rugslag (baan 6).
Daan in actie op de rugslag (baan 6). (Foto: Jan Sonneveld)

Daan Sonneveld verbreekt vier Nederlandse zwemrecords

Zoetermeer - November was een succesvolle maand voor de Alphenaar Daan Sonneveld (13), die uitkomt voor zwemvereniging WVZ Zoetermeer. In totaal zwom hij vier keer een Nederlands record voor 13-jarigen uit de boeken, waarvan er één al 25 jaar oud was. De succesreeks begon bij internationale wedstrijden in Gent (België), waar hij zijn eerste kortebaanrecord op de 50 meter rugslag verbrak in een tijd van 28.54 seconden. Op 23 november verbrak hij tijdens de Regiokampioenschappen in Dordrecht op de 100 meter rugslag het Nederlands record dat al sinds 1994 op naam van Alwin Roest (zwemvereniging AZ&PC Amersfoort) stond. Het oude record stond op 1:01.83 en Daan zette een tijd neer van 1:01.27. Daarnaast veroverde hij tijdens Regiokampioenschappen korte baan totaal 13 keer goud en 1 keer brons.

Afgelopen weekend was er de Hengelo Long Course Challenge in het splinternieuwe Twentebad, waar Daan nog twee Nederlandse records veroverde, maar nu op de lange baan. Allereerst verbeterde hij op de 50 meter rugslag het record met 0.22 seconden in een tijd van 29.24. Het oude record stond op naam van Nyls Korstanje (zwemvereniging Aqua-Novio ’94), die in 2012 een tijd van 29.46 zwom. Daarna volgde de 200 meter rugslag, waar Daan 0.04 seconden onder het oude record dook dat sinds 2006 op naam stond van Sam van de Schootbrugge (zwemvereniging de Otters het Gooi).

Van donderdag 5 tot en met zondag 8 december zal Daan deelnemen aan de Nederlandse Junioren en Jeugd Kampioenschappen (NJJK) in het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion in Eindhoven. Daar wordt voor het eerst in een nieuwe opzet gestreden om Nederlands allround kampioen te worden in een klassement na 10 afstanden.

Door: Jan Sonneveld

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden