In Duitsland hebben veel mensen een eigen bos. De houtproductie gebruiken ze voor de verwarming van hun huis.
In Duitsland hebben veel mensen een eigen bos. De houtproductie gebruiken ze voor de verwarming van hun huis.

Tegenstrijdigheden

Het gebeurt terwijl je er bij zit en naar kijkt. Soms geloof je je oren niet als je het hoort en valt van verbazing je mond open als je het leest.
Europa is een deel van de wereld vol tegenstrijdigheden. Volgens sommige geleerden is aardgas de minst slechte van de fossiele brandstoffen.

Sind Sie da verrückt?

In Duitsland hebben veel mensen een eigen bos. De houtproductie gebruiken ze voor de verwarming van hun huis. 's Zomers wordt het hout in het bos geoogst en tegen de herfst maakt men eigen houtblokken. Over het algemeen wordt het hout voor een jaar keurig netjes opgestapeld om in de buitenlucht te drogen. In de tweede winter na de oogst worden de houtblokken daadwerkelijk gebruikt. De Duitse regering verstrekt nu aan haar inwoners een mooie subsidie als zij overstappen naar aardgas. Echt waar. Beter voor het milieu. De Duitsers staan dus heel vreemd te kijken als ze horen dat men in Nederland probeert om het gebruik van aardgas af te zweren. Sind Sie da verrückt?


Hoe komt het dat de Nederlandse regering van het aardgas af wil? Er zitten heel wat mensen in de penarie daar in de noordelijke provincies. Het zal je huis maar zijn dat zwaar beschadigd is door de bevingen. De schadevergoeding komt maar niet af. Te triest voor woorden. Nederland is ook gasleverancier en heeft lucratieve contracten voor gasleveranties afgesloten met verschillende buitenlanden. Netjes nakomen, zeker, we verdienen er ook aan. Toen de noordelingen op de barricade klommen en luidkeels lieten weten het niet meer te pikken, toen heeft men in Den Haag krachtdadig willen optreden. "We gaan van het gas af", klonk natuurlijk stoer, maar leverde bosjes problemen op. Onbezonnen, ja.

In Nederland kan je zelfs nog dit jaar een mooie subsidie ontvangen als je een houtkachel aanschaft om pellets of hout te gaan verstoken. De kleine samengeperste stukjes hout behoren tot de meest duurzame en milieuvriendelijke ecologische brandstoffen. Want, alweer volgens de geleerden (maar kennelijk andere), is het verstoken van biomassa een ideale manier om energie en warmte op te wekken. Dat vinden onze buren dus niet.

Nederland wil liever geen kerncentrales meer hebben. Via diverse kerncentrales in Europa gebruiken we allemaal elektriciteit die deels door kerncentrales is opgewekt. Deze centrales zijn allemaal aangesloten op het Europese net. Vreemd, we zijn tegen kernenergie en toch gebruiken we het?

Nog een voorbeeld. Stil, stil. Als je heel goed luistert, dan kan je ze horen lachen. Daar over de grens. De Duitsers hebben gehoord van de maatregelen die in Nederland zijn genomen om de CO-2 en stikstof uitstoot beperken door 100 in plaats van 130 kilometer per uur te gaan rijden op de snelwegen. 's Nachts mag je wel harder, want dan zien ze het niet. In Duitsland is alleen al de adviessnelheid op de autobaan is 130 kilometer. Begrijpen doen ze het daar niet. Das kann doch nicht sein? De postzegel Nederland, die de wereld denkt te veranderen?

Door Cees Romijn

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden