Drie enthousiaste taartenbakkers achter de taarten.Foto: Wil Kamping
Drie enthousiaste taartenbakkers achter de taarten.Foto: Wil Kamping (Foto: )

Appeltaarten voor het verpleeghuis

Wijkcentrum Swaenswijk aan de Jongkindt Coninckstraat organiseerde voor 15 november Heel Alphen Bakt appeltaart. Voor deze speciale actie kon iedereen een appeltaart bakken voor bewoners van Verpleeghuis Oudshoorn en Rietveld. Naast aandacht voor de medemens waren er prijzen te winnen voor de bakkers van de lekkerste appeltaart.

Alphen aan den Rijn - "In Wijkcentrum Swaenswijk worden diverse dagactiviteiten georganiseerd voor actieve en minder actieve senioren", vertelt Ton Jansen van de activiteitencommissie. "Wie graag in beweging blijft, een nieuwe hobby wil verkennen, een E-bike cursus wil volgen, klaverjassen, bridgen is hier aan het goede adres. Ons motto is: waarom stilzitten als het ook anders kan. De activiteit Heel Alphen Bakt appeltaart met op de achtergrond een onderdeel van een wedstrijd is ontstaan naast het vaste programma. Het wijkcentrum biedt steeds nieuw activiteiten aan. Helaas kunnen bewoners van verpleeghuizen hier niet aan deelnemen. Zo kwamen we op het idee iets voor bewoners van Oudshoorn en Rietveld te doen. Plus het feit dat bijna iedereen appeltaart lekker vind en er veel recepten van zijn."

"Het is een mooie manier om mensen kennis te laten maken met dit buurthuis", vertelt vrijwilliger Marian de Leeuw."Deelnemers gaven aan hoe leuk het is om te bakken voor iemand die je niet kent. Het idee werkt van twee kanten, appeltaart verbind. De bakker zelf heeft er plezier in en de ontvanger schenk je dat ook. Zo doe je samen iets voor een ander. Kijk, dit is de eerste keer dat we zoiets organiseren dus is het gewoon aftasten of het succesvol is. Je weet van te voren niet hoeveel mensen komen met een appeltaart, dan blijft het tot het laatste moment spannend."

"Het idee dat mensen in het verpleeghuis zitten te watertanden zonder beloofde taart doemde soms wel op", vervolgt Ton. "Vooraf is er gepolst bij de verpleeghuizen en die waren meteen enthousiast. Om deze actie kenbaar te maken zijn er flyers uitgedeeld en is het programma aangegeven in buurthuizen en kerkbladen. Gelukkig hadden we voldoende taarten om uit te delen. Het leuke is dat ze zeer verschillend zijn, van traditioneel tot met een moderne twist. Aan de wedstrijd deden ook drie kinderen mee die samen met hun oma en moeder aan de slag waren gegaan."

De deskundige jury voor het beoordelen van het gebak bestond uit wethouder Gert-Jan Schotanus, Ard van den Berg ( banketbakkerij Stevers) en Maartje de Jeu ( oud-deelneemster Heel Holland Bakt) Er waren drie taartenbakkers aanwezig voor de uitslag.
Thuisbakker Reina Blom is winnares geworden en Ank Schuddebeurs won de 2e prijs. Beiden kregen een cadeaubon, beschikbaar gesteld door banketbakkerij Stevers. Ank vond deze bakactie een leuk initiatief. "Ik ben een 'bakgek' en test graag nieuwe recepten uit. Thuis zit ik meer in de keuken dan op de bank. Volgende keer doe ik zeker weer mee."

Door Wil Kammping

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden