GROENE HART KUNST PUBLIEKSPRIJZEN ZIJN UITGEREIKT

 De kunstwerken zijn t/m 1 december in Hoeve Rijlaarsdam te bezichtigen.
De kunstwerken zijn t/m 1 december in Hoeve Rijlaarsdam te bezichtigen.

Na de uitreiking van de juryprijzen op 18 oktober, was het publiek aan zet. Tot zaterdag 9 november 17 uur kon het publiek zelf stemmen voor de beide Groene Hart Kunst Publieksprijzen. De bezoekers aan de Groene Hart Kunst expositie in Hoeve Rijlaarsdam door het invullen van een stembiljet; de bezoekers van de website www.groenehartkunst.nl door middel van een digitale stem. Wekelijks werd de Top 10 bijgehouden. Van de kleine 1.000 bezoekers tot nu toe leverden 466 bezoekers een ingevuld stemformulier in; op de website werden in totaal 2.956digitale stemmen geteld. En – zoals meestal het geval is – beslissen de bezoekers over het algemeen weer heel anders dan de professionele jury!

Groene Hart Kunst Bezoekers Publieksprijs: winnaar Tonneke Iwema uit Nieuwkoop
Het bleef tot op het laatste moment spannend: met 30 stemmen - dus slechts 1 stem verschil met de nr. twee - is Tonneke Iwema gaan strijken met de 1 e prijs. Met haar wassen beeld, getiteld 'Is water onze vriend of vijand?, van een mannetje ondergedompeld in een glazen zuil met water geeft zij op een suggestieve wijze de problematiek weer van de boeren in het Groene Hart: immers: op het diepste punt 5.97 meter onder NAP! De jury van de Groene Hart Kunstprijs 2019 kende haar op 18 oktober al een 3e prijs toe; maar de bezoekers vonden het een 2e plek waard: met 29 stemmen gaat de 2e prijs naar José van den Heldervan Oudenallen uit Woerdense Verlaat, voor haar stemmige olieverflandschap, getiteld 'Searching for Light'. De 3e prijs met 24 stemmen ging naar Patrick Visser uit Leiderdorp; ook de jury van de Groene Hart Kunstprijs 2019 vond zijn beeld 'De Bever"(gemaakt uit aan elkaar gelaste tandwielen) al een eervolle vermelding waard.

Groene Hart Kunst Online Publieksprijs: winnaar Sylwia Schöngart uit Woerden.
Eigenlijk heeft ze vanaf de 1e tussentelling op de eerste plaats gestaan: Sylwia Schöngarth. Op 21 oktober stond de teller op 155 stemmen, en bij het sluiten van de digitale stembus op 9 november was dat opgelopen tot in totaal 602 stemmen. Met prachtig azuurblauw water, een gebarsten houten brug en gebroken glazen bomen verbeeldt zij de gevolgen van een overstroming. Daarmee heeft het publiek haar glaskunstwerk 'Water: Vriend en Vijand" uitgeroepen tot de winnaar van de Online Publieksprijs 2 e prijswinnaar, met 475 stemmen, is geworden: Simone Verlaan uit Alphen aan den Rijn. Met haar olieverfschilderij met 3D effect "Prins Willem III ten strijde" verbeeldde zij de jonge Oranjeprins die in 1672 op zijn paard ten strijde trok tegen de troepen van de Franse Zonnekoning. De 3e prijs ging met 201 stemmen naar Leo van Klink uit Nieuwkoop. Met zijn olieverfschilderij "Blote voeten in de zee" toont hij ons het lieflijke beeld van twee kleine pootjebadende kinderen in een toch wel wat dreigende zee: 'veel plezier, maar opgepast!'

Winnaar 1e stemronde - Ontwerpwedstrijd Oude Hollandse Waterlinie.
Voor de OHW Ontwerpwedstrijd zijn 22 ontwerpen ingediend. Ook hier heeft het publiekkunnen stemmen op zijn favoriete ontwerp. Door de bezoekers aan de OHW expositie werden in totaal 179 stemmen uitgebracht; online liep het totaal op tot 3.062. GHK 2019 – persbericht 10 november 2019 2 Winnaar van deze 1e publieksdeelverkiezing is Elly de Jong uit Ouderkerk aan de Amstel geworden, met in totaal 621 stemmen. Met haar beeld "Miraculous Gardener" geeft zij vorm aan de moeilijk beheersbare materie van watertekort en wateroverschot; in dit geval staat het symbool voor het beheren van een continue stroom aan water. Voor de eerste tien genomineerden uit deze deelverkiezing zal nu een 2e verkiezingsronde worden georganiseerd. Hiertoe zal door de Stichting Oude Hollandse waterlinie een publiekscampagne worden opgestart. Uiteindelijk zal medio 2020 door de provincie Zuid Holland (de financier van het project) en het bestuur van de Stichting OHW worden beoordeeld welk ontwerp kan worden uitgevoerd. Daarvoor zal een vakjury worden samengesteld.

De prijsuitreiking; uitslag staat online; expositie t/m 29 november De Groene Hart Kunst Bezoekers Publieksprijs en Online Publieksprijs werden zondag 10 november in Galerie Hoeve Rijlaarsdam uitgereikt door de burgemeester van Nieuwkoop, Frans Buijserd. De beide winnaars kregen een geldprijs van € 500. Datzelfde bedrag kreeg de winnaar van de 1e publieks-deelverkiezing in de OHW Ontwerpwedstrijd. De volledige Top 10 uitslagen van de Groene Hart Kunst Publieksprijzen en de OHW Ontwerpwedstrijd zijn online te bekijken op www.groenehartkunst.nl. De exposities van de 117 kunstwerken van de Groene Hart Kunstprijs 2019 en de 22 inzendingen voor de OHW Wedstrijd in Galerie Hoeve Rijlaarsdam loopt tot en met vrijdag 29 november. Groene Hart Kunst Jeugdproject 2019 Aan het GHK Jeugdproject doen dit jaar 250 leerlingen mee uit 10 groepen 6, 7 en 8 van vijf Nieuwkoopse basisscholen. Samen met een kunstenaar maken zij een klassikaal kunstwerk naar het thema Water: Vriend en Vijand.
Op zondag 17 november om 14 uur zal de expositie van deze kunstwerken feestelijk worden geopend door Jetze Plat, paralympisch en wereldkampioen handbiken en triathlon. De kunstwerken zijn t/m 1 december in Hoeve Rijlaarsdam te bezichtigen..

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden