De kleding is gemaakt van originele oude stoffen.
De kleding is gemaakt van originele oude stoffen. (Foto: Marieke Roggeveen)

'Holland van Toen' te zien in Ter Aar

Marieke Roggeveen

'Mijn man had gouden handen'

Er vallen steeds meer blaadjes van de bomen, de winkels vullen zich met kerstartikelen, het wordt kouder… De winter komt er aan! Dit is ook zichtbaar bij tuincentrum Intratuin in Ter Aar waar het winterlandschap 'Holland van Toen' van Anton en Greet van den Hooren uit Nieuwkoop weer is opgebouwd.

Ter Aar – Tot 2013 maakte Greet van den Hooren het winterlandschap samen met haar man Anton. Na het overlijden van Anton helpt zoon Lucas en zijn vrouw Nathalie mee met de opbouw. "Hier zijn we twee lange dagen mee bezig," begint Greet (76) te vertellen. "Vroeger duurde dit wel een week, maar nu zijn we goed op elkaar ingewerkt. De opstelling is elk jaar anders, dit jaar staan bijvoorbeeld meerdere gebouwen van Nieuwkoop bij elkaar. Ik maak een plattegrond en Lukas en Nathalie zorgen voor de invulling. Ik ben heel dankbaar dat zij hiermee door willen gaan."

Palingrokerij

Greet vertelt dat haar man Anton 38 jaar geleden de eerste gebouwen en poppen heeft gemaakt, alles op een schaal van 1:5. "Mijn man had gouden handen en kon alles maken. Voor de viering van het 700-jarig bestaan van Nieuwkoop maakte hij de eerste schaalmodellen van arbeidershuisjes, en ook een paar poppen. Daarna kwam er steeds meer bij: een kachelsmederij, een palingrokerij… Alles in de sfeer van een oud-Hollands laagveenlandschap met gebouwen uit de omgeving van Nieuwkoop. Ik kleedde de poppen aan met kleding die ik maakte van originele oude stoffen."

Details

De poppen zijn gemaakt van ijzerdraad en klei, evenals de dieren die daarna zijn opgevuld met papier-maché en afgewerkt met bont of veertjes. De gebouwen zijn gemaakt van hout en cement, de dakpannetjes van klei en daarna gebakken in de oude kolenkachel. Het ijs is gemaakt van plexiglas en de sneeuw van geraspte tempex. De kracht van de expositie zit 'm ook in de details: een waslijntje met nagemaakt oud ondergoed, een schuur met houtblokjes tegen de muur, oude gereedschappen, een kat in een boom, een man die door het ijs is gezakt, een ooievaarsnest op een wagenwiel, een wastobbe, een muzikant met een accordeon, een slijpsteen… Hoe langer je kijkt, hoe meer je ziet.

Café De Rokende Turf

Zeker voor de inwoners van Nieuwkoop en omliggende plaatsen biedt het winterlandschap veel herkenning: bekende boerderijen, de brug op het Reghthuysplein, Ballenbakkerij Bots, Slagerij Jan (vernoemd naar een kleinzoon van Anton en Greet), Bakkerij Van der Poel, Café De Rokende Turf, een kaasbrik van boer Vergeer en natuurlijk de schaatspret op het ijs van de Nieuwkoopse Plassen. Buiten is het nog ruim boven het vriespunt, maar bij Intratuin is alles al in winterse sferen en kunnen bezoekers tot 4 januari nog genieten van winterlandschap 'Holland van Toen' van Anton en Greet van den Hoorn.

Meer berichten