Ron van der Lem
Ron van der Lem (Foto: Hielco Kuipers)

Krui-si-ging

Ron van der Lem

Het is iets waar je letterlijk en figuurlijk niet meer omheen kan in de gemeente Kaag en Braassem: de perikelen rondom de gemaakte kruising van de nieuwbouwweg Braassemdreef en het aloude Noordeinde in Roelofarendsveen. Je zou verwachten dat sinds de Romeinen hier passende ontwerpen voorhanden voor hebben gemaakt eeuwen terug, dit niet zou gebeuren. En we anno 2019 er dus kant en klare werkende toepassingen voor zouden hebben, voor welke verkeerssituatie dan ook. Maar nee.

Volgend jaar gaat het huidige ontwerp op de schop. Het wegdek wordt rood als de schaamte op de gezichten van de oorspronkelijke makers. Ik denk dat die kleur vast alle problemen gaat wegnemen… Regelmatig passeer ik dit nu al legendarische verkeerspunt. Meerdere malen meegemaakt dat er verkeer van alle kanten tegelijkertijd aan kwam rijden en iedereen beleefd bleef staan om de persoon die van rechts kwam, beleefd voorrang te verlenen. Tja, dan stagneert het leven in De Veen volkomen. Zoals de prestatiedrang van Rotterdamse voetballers voor een Advocaat-tijdperk, so to speak. Deze jongen forceert de boel dan als hij daar stilstaat, door als automobilist gewoon brutaal de oversteek te wagen en daarmee de impasse te doorbreken. Gaat tot dusver altijd goed.

Veel bewoners zijn overigens niet blij met de nieuwe plannen van de gemeente. Vooral het beoogde verhogen van het wegdek valt slecht omdat dit het zicht van automobilisten zou ontnemen. We gaan het het komend jaar allemaal beleven. Ik zie de teksten op de corsokarren al ontspruiten. Ook bij mij borrelen ze spontaan op. Nee, ik ga de mijne niet verklappen. Ik wil uw creativiteit niet intomen. Maar toch wil ik iets toegeven: ik heb ook geen originele oplossing verzonnen voor de kruising in kwestie. Maak er een voorrangsweg van. Liefst vanaf de kant waar ik woon...

Meer berichten