De toernooi-organisatoren Marianne Verkade en Frank Ubink weten zich gesteund door sporthalbeheerder Edwin Wessel (midden).
De toernooi-organisatoren Marianne Verkade en Frank Ubink weten zich gesteund door sporthalbeheerder Edwin Wessel (midden). (Foto: )

Scarabee Knakentoernooi in aantocht

Paul Mons

Volleybalfeest in De Vlinder

Sporthal De Vlinder gaat dan wel over een jaar of twee tegen de vlakte, maar haar rol is nog lang niet uitgespeeld. En zéker niet in de maand december, want het 36e Scarabee Knakentoernooi, de 'verrukkelijke dagen van Ter Aar', is in aantocht.

TER AAR - Sinds een jaar of vier is de organisatie van het toernooi, dat deze keer van 10 tot en met 13 december wordt gespeeld, in handen van Marianne Verkade en Frank Ubink. "Gelukkig kunnen we ook een beroep doen op een grote groep enthousiaste vrijwilligers van onze club. De wedstrijden starten om 19.00 en eindigen rond 23.00 uur. Dan volgt voor velen de gebruikelijke 'nazit' die, op de finale-avonden, de donderdag en vrijdag, nog eens extra muzikaal wordt opgeleukt door Christiaan Beuk Music. In het verleden ging er dan wel eens een polonaise langs de bar en door de keuken."

Het Scarabee Knakentoernooi heeft haar naam te danken aan het inschrijfgeld van toen: een knaak, oftewel tweeënhalve gulden. De populariteit van het sportieve evenement is nog altijd onverminderd groot. "Het aantal deelnemende teams is in de afgelopen jaren zelfs gestegen naar het maximum van achtenveertig. Wil je voor deze 36e editie nog inschrijven, dan moet je snel zijn. Dat kan via knakentoernooi@gmail.com of via onze Facebookpagina."

De winnaars van vorig jaar, Sfeerteam A (donderdag) en Charlie's Angels (vrijdag), zullen er weer alles aan doen om de eerste prijs binnen te slepen. Naast de eeuwige roem is dat een wisselbeker, waar je een flinke vensterbank voor nodig hebt.

Een paar honderd volleyballiefhebbers weten jaarlijks dus de tot feestpaleis omgedoopte sporthal De Vlinder te vinden. Voor de eerste keer zal dat zonder Lyna Kant zijn. Zij was de beheerder en 'ongekroonde Vlinderkoningin'. Vanaf 1 september is het beheer in handen van Edwin Wessel, die in dienst is van leerwerkbedrijf Rijnvicus. "Sinds het vertrek van Lyna en haar team is er hier geen restaurant meer, maar wij zijn van dinsdag tot en met zaterdag gewoon open van 17.00 tot 24.00 uur voor de sporters en overige bezoekers. We hebben een kleine kaart met een tosti en een bitterballetje en ook voor ons 'bier van de maand' zit je hier goed. En je kunt gratis poolen en darten. Het wordt straks weer een gezellige tijd, want naast het Knakentoernooi vieren we hier ook nog het Sinterklaasfeest en is er voor de liefhebbers een groots oud en nieuwspektakel."

Marianne Verkade, in het dagelijks leven beleidsmedewerker Sport bij de gemeente Nieuwkoop, ziet de toekomst van het Knakentoernooi rooskleurig tegemoet; zelfs als sporthal De Vlinder over een jaar of twee wordt afgebroken. "Dan gaan we gewoon verder in de sportzaal van het nog te bouwen Integraal Kind Centrum. Daar is voldoende ruimte voor ons toernooi en een sportcafé. Maar van de laatste keer hier in De Vlinder, waarschijnlijk dus december 2020, maken we natuurlijk een extra groot feest."

Meer berichten