Ds. Joep van den Berg: “Ik moet moderne mensen uit kunnen leggen waar het om gaat.”
Ds. Joep van den Berg: “Ik moet moderne mensen uit kunnen leggen waar het om gaat.” (Foto: )

Nieuwe dominee in de Maranathakerk

Rijk Huisman

Modern uitleggen waar het om gaat

Na ruim een jaar voorziet ds. Joep van den Berg in de vacature van predikant van de Maranathakerk, onderdeel van de Protestantse Kerk Nederland. "Voor de uitvoering van mijn werk denk ik modern. Je moet ook moderne mensen uit kunnen leggen waar het om gaat," typeert hij zichzelf.

ALPHEN A/D RIJN - In tegenstelling tot veel collega's is Van den Berg (60) niet vanaf de schoolbanken overgestapt naar de collegebanken om theologie te gaan studeren. "Ik heb HAVO gedaan en daarna ben ik naar de Pedagogische Academie gegaan. Daar kreeg ik van een docent het advies om te gaan studeren." In plaats daarvan werd hij boekhouder, maar na twee jaar was hij uitgekeken op het werken met cijfers.

"Al jong las ik zelfstandig de Bijbel en was ik onder de indruk geraakt van de heiligheid van God. Het was voor mij een zoektocht hoe ik dat kon combineren met het lijden in de wereld en hoe God daarmee om kon gaan." De opleiding aan de Bijbelschool in Zeist bood de nodige diepgang, maar opnieuw zat Van den Berg niet op de juiste plek. "Na één dag kreeg ik van de directeur het advies om te gaan studeren. Dat was de derde keer dat ik daartoe werd gestimuleerd, want ook een dominee in mijn woonplaats Zoetermeer had dit tegen me gezegd."

In 1982 schreef Van den Berg zich op het Rapenburg in Leiden in aan de faculteit der godgeleerdheid. "Dat betekende wel dat ik Grieks en Latijn moest inhalen. Hiervoor kreeg ik de steun van mijn vriendin, met wie ik in 1984 trouwde en nog steeds getrouwd ben." Ondanks de drukke tijd naar het predikantschap toe stond hij met twee voeten in de maatschappij en deed veel aan sport.

Via kerkelijk werker in Leiderdorp, vicaris (hulpdominee) in Voorhout, leider van catechisatie in Ter Aar, voorganger in Tienhoven en Voorhout, werd Van den Berg gevormd tot de dominee die hij nu is. "Voor mij is het belangrijk om met menselijke woorden de woorden van God relevant te maken voor ons leven. Daarbij ben ik realist genoeg om te weten hoe mensen in elkaar zitten en omgaan met religie. Wat je zondags hoort, werkt dat door in de rest van de week? Stel je je weleens de vraag met wie je niet zo goed omgaat en kun je dan de minste zijn? Kun je elkaar helpen, vriendelijk zijn?"

In de veronderstelling dat kerken leeglopen gaat Van den Berg maar ten dele mee. "Ja, er is sprake van afkalving. Kerken veranderen. Maar er zijn ook kerken die zondags bomvol zitten."

Aan verhuizen van Voorhout naar Alphen denkt Van den Berg op dit moment nog niet en daarvoor heeft hij een goede reden. "Ik ben in IJmuiden geboren en heb daar 14 jaar gewoond. De duinen en de zee trekken nog steeds. Ik verdeel mijn tijd tussen Alphen en Voorhout, waar ik tot 1 januari 2020 nog voor 1/3 als predikant werkzaam ben. Daarna verlaat ik de mooiste pastorie van Nederland: het Boerhaavehuis, waar Herman Boerhaave in 1668 werd geboren als zoon van een predikant!"

Meer berichten