Foto: Morvenna Goudkade

'Ik ging winkel in en winkel uit'

Morvenna Goudkade

Vorige week nam ze afscheid bij de krant. Erica de Jong-van der Horst (59) was jarenlang contactpersoon voor wie wilde adverteren in de Gouwe Koerier en het Alphens Nieuwsblad. Als accountmanager bij De Persgroep (nu DPG Media) hield Erica zich bezig met de advertentieverkoop. Zowel in Boskoop, Hazerswoude-Dorp, Benthuizen en Alphen adviseerde zij bedrijven en organisaties over de advertentiemogelijkheden. Ze kijkt met plezier terug op haar werk en de leuke contacten met winkeliers en andere ondernemers. Maar omdat Erica al langere tijd ook weleens droomt van een andere carrière, als uitvaartbegeleidster, heeft ze besloten die droom waar te maken.

REGIO Erica begon bij de Sijthoff Pers, later Wegener Media en toen die werd overgenomen door De Persgroep verhuisde ze ook mee. Ze werkte in de buitendienst en dat was haar op het lijf geschreven. "Ik vond het heerlijk, voelde me als een vis in het water," zegt de goedlachse blondine. "Voor de advertentieverkoop ging ik winkel in en winkel uit. Ik heb altijd veel leuke contacten gehad."

Ze was kind aan huis bij de winkeliers en andere ondernemers in Boskoop en Hazerswoude-Dorp. Ook in Alphen was ze regelmatig te vinden, zoals in de Raadhuisstraat en de Van Nesstraat. "Vroeger werden advertenties in de winkel verkocht," vertelt Erica. "Ik kwam gewoon langs om advertenties op te halen. Dan ging ik bij de bakker langs en die tipte me dat de slager ook wilde adverteren, dat soort dingen. Wekelijkse aanbiedingen kreeg ik op een handgeschreven briefje bij de toonbank."

Het is nu een andere tijd, zegt ze. "De laatste jaren is alles steeds digitaler geworden. Daar hebben we als bedrijf natuurlijk op ingespeeld door ook digitale producten aan te bieden. Klanten wilden veel meer gaan doen met hun website en social media. In de loop der tijd is mijn rol bij de klanten ook veranderd: ik ben meer overlegpartner geworden. En alles is wat zakelijker geworden. Ik kom vaker op afspraak langs dan dat ik zomaar de winkel binnenloop."

De contacten, het onder de mensen zijn, dat is voor haar de kers op de taart geweest, blikt Erica terug. "Leuke momenten met sympathieke klanten, die blijven me bij. Ik werkte dan wel in de sales, maar ik vind mensen ook heel interessant, niet alleen cijfers."

Door de vele bezoekjes aan haar regio begon Erica zich er steeds meer thuis te voelen, vertelt ze. "Ik kom ook privé in de dorpen. Om naar een concert te gaan in Flora Boskoop of om te winkelen, ook samen met mijn man John. De braderie in Boskoop en de jaarmarkten in Hazerswoude-Dorp en Alphen vind ik ook leuk."

Ze neemt afscheid omdat ze een oude droom werkelijkheid wil laten worden, zegt Erica. "Als ik het wil doen, moet ik het nu doen. Het is iets wat altijd in mijn gedachten is geweest. Zoals iedereen heb ik ook een overlijden meegemaakt in de familie en toen was ik erg onder de indruk hoe de uitvaartondernemer het aanpakte. Wat een fijn werk, dat zou ik ook wel willen doen, dacht ik toen. Maar ik had zelf ook heel leuk werk, dus het bleef op de achtergrond. De laatste tijd begon het erg te kriebelen, dus ik heb besloten ervoor te gaan. Ik word uitvaartbegeleider en ben sinds kort gestart met de opleiding." Het is echt mensenwerk, legt ze uit. "Je bent er voor de nabestaanden. Het spreekt me heel erg aan."

Zoveel leuke momenten

Erica: "We gingen een bijlage uitbrengen met uitjes in de regio en een nieuwe klant wilde daarin adverteren. Tot mijn verrassing werd ik opgehaald per sloep en naar een eilandje gevaren in het Rietveld met een prachtige Bed&Breakfast waar ik heel gastvrij werd ontvangen. Ik kijk terug op zoveel leuke momenten."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden