De winnaars van de Hartstikke Sociaal Bokaal 2019. V.l.n.r.: Zeeman (Inge de Graaf), Zuidwijk Carrosserieën (Sander van Stenis) en Kontent Structures (Pieter Swier). De Hartstikke Sociaal Bokaal werd uitgereikt door Staatssecretaris van Ark en wethouder de Jager.
De winnaars van de Hartstikke Sociaal Bokaal 2019. V.l.n.r.: Zeeman (Inge de Graaf), Zuidwijk Carrosserieën (Sander van Stenis) en Kontent Structures (Pieter Swier). De Hartstikke Sociaal Bokaal werd uitgereikt door Staatssecretaris van Ark en wethouder de Jager. (Foto: )

Eerste Hartstikke Sociaal Bokaal uitgereikt door staatsecretaris Van Ark

Op 30 oktober organiseerde de VOA en Rijnvicus de Ontbijtsessie Hartstikke Sociaal (tijdens de Week van het Werk). Tijdens dit drukbezochte evenement zijn ondernemers met een hart voor sociaal ondernemen in het zonnetje gezet.

Regio - Er is veel aandacht voor sociaal ondernemen, daarnaast is er krapte op de arbeidsmarkt. Werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt kunnen deze vacatures goed vervullen.

Sociaal ondernemen

In het eerste deel van de ontbijtsessie ging het over wat er allemaal komt kijken bij het sociaal ondernemen. Wat voegt het voor een onderneming toe om iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te hebben. Er werden veel interessante voorbeelden gedeeld door werkgevers. En als blijk van waardering ontvingen Zeeman, Kontent Structures en Zuidwijk uit handen van wethouder de Jager en staatssecretaris Van Ark (van Sociale Zaken en Werkgelegenheid) de Hartstikke Sociaal Bokaal. Rijnvicus wil jaarlijks de Hartstikke Sociaal Bokaal uitreiken.

"Ik ben trots op alle werkgevers die ondernemen met hun hart. Deze drie ondernemers verdienen het om waardering te krijgen voor het sociaal ondernemen. Met de uitreiking van deze bokalen moedigen we hen aan en hopen we anderen te inspireren," aldus wethouder de Jager. De staatssecretaris was al voor de tweede keer op bezoek bij Rijnvicus. Ze gaf aan dat er al mooie stappen zijn gemaakt in samenwerking met het lokale bedrijfsleven.

Zeeman

Gastheer van de Ontbijtsessie Hartstikke Sociaal was Zeeman. Inmiddels zijn er via Rijnvicus al zeker 15 medewerkers in het magazijn van Zeeman aan de slag gegaan. Er werken met name statushouders bij Zeeman. Zeeman biedt ook andere werkzoekenden een kans (zoals bijvoorbeeld werkzoekenden met een uitkering of uit de banenafspraakbaan). Zeeman is goed voor hun werknemers en denken met hun mee.

Kontent Structures

Kontent Structures is een metaalbedrijf die onder andere metalen onderdelen maken voor tenten. Er werken twee statushouders bij Kontent Structures (KS) en de derde start al in november. Daarnaast werkt ook Michael bij KS. Hij werkte eerst als WSW-medewerker bij Rijnvicus op de metaalafdeling en is doorgestroomd naar dit mooie bedrijf. De collega's van KS zien dat deze nieuwe medewerkers hard werken en ook bereid zijn een stapje extra doen in hun werk.

Zuidwijk Carrosserieën

Zuidwijk Carrosserieën biedt veel mogelijkheden op het gebied van carrosseriebouw, voor bijvoorbeeld vragenwagens. Binnen deze organisatie werkt een statushouder en ook heeft Zuidwijk de kans gegevens aan een WSW-medewerker in de administratie. Daarnaast loopt er ook een leerling uit het bijzonder onderwijs stage bij Zuidwijk.

Paneldiscussie: kansen voor sociaal ondernemen

In het tweede deel van de bijeenkomst was er een paneldiscussie. Hiervoor waren de vakbond, ondernemers en overheid aanwezig. De staatssecretaris, het FNV, Hillsafety (Han Kalkman) en Van der Werff Groep (Dennis van der Werff) namen actief deel aan de discussie. Aan de hand van scherpe stellingen vond de discussie plaats. Deze ging over belemmeringen die soms worden ervaren bij sociaal ondernemen. Ondernemers willen graag hun sociale hart laten spreken en mensen werk bieden, maar regelgeving zit hun soms in de weg. Sommige van deze regels zijn verouderd en sluiten hierdoor niet helemaal aan op arbeidsmarkt en de maatschappij.

Zo willen bijvoorbeeld jongeren (vanuit het praktijkonderwijs) graag sneller in de praktijk aan het werk. Maar die mogen nu pas vanaf 16 jaar de bouwplaats op. En dat terwijl ze graag met hun handen willen werken (bijvoorbeeld in bouw en techniek). De staatssecretaris herkent deze uitdaging en agendeert deze met het onderwijs.

Meer berichten