Scrooge! is een voorstelling om over na te denken én praten!
Scrooge! is een voorstelling om over na te denken én praten!

Met de hele familie naar Scrooge!

Rond de kerstdagen verzorgt Productiehuis Alphen een echte kerstvoorstelling in het Parktheater. De toneelvoorstelling van dit jaar is een eigen versie van Dickens' A Christmas Carol: Scrooge! De familievoorstelling wordt gespeeld van 14 tot en met 26 december.

Alphen a/d Rijn - Het klassieke verhaal van Dickens is er een met een traan en een lach. Dat geldt ook voor de versie die door Thirza Zellerer en regisseur Nancy Ubert is geschreven. In het kort gaat het verhaal over de oude vrek Ebenezer Scrooge die na de dood van zijn zakenpartner Jacob Marley met zijn eigen sterfelijkheid wordt geconfronteerd. Wil hij dan sterven als eenzame gierigaard of kan hij het tij keren en als vriendelijke weldoener zijn laatste dagen slijten?

Dertien

"Het is de dertiende kerstvoorstelling", vertelt Nancy Ubert. "En ik moet zeggen: we zijn best een aantal uitdagingen tegengekomen onderweg. Toch zetten we straks een van onze beste voorstellingen op de planken. Dat weet ik zeker."

Veel van de uitdagingen zijn zaken die nu eenmaal gebeuren tijdens het maken van een grote toneelvoorstelling. Zo moest de in thuisbasis Parkvilla geplande foto- en filmshoot worden verplaatst. Gelukkig werd een fantastisch alternatief geregeld door productieleider Eveline Verhoeve. De opnamen zijn gemaakt in Museumpark Archeon. "Wat is het hier leuk", verzuchtte slagershulp Ebi Verbeek, die van plan is om met zijn museumjaarkaart een keer op zijn gemak te komen kijken.

Andere uitdagingen hebben te maken met de persoonlijke omstandigheden van een speler. Zo heeft een van de kinderen een rol gekregen in een landelijke televisieserie. Tja, dan moet je je rol in Scrooge! opgeven.

Repeteren

Over rollen gesproken: tijdens de audities in maart waren er rollen, maar die zijn niet allemaal zo ingevuld als vooraf bedacht. Ook zijn er figurantenrollen bijgekomen, daarom heeft een aantal spelers een dubbelrol.

"Er zijn verschillende methoden om een toneelstuk te schrijven", legt Ubert uit. "Je kunt werken met een kant-en-klaar script, of je kiest ervoor om de rode draad te schrijven. Aan de hand van de rode draad en de inbreng van de spelers ontstaat in de loop van het repeteren pas het echte script." Productiehuis Alphen kiest al een aantal jaren voor de tweede optie en geeft voorrang aan het creatieve proces. "Het is lastiger werken en we moeten ook echt veel en vooral intensief repeteren, maar er zit nu wel een bijdrage in van iedereen die meewerkt."

Familievoorstelling

Scrooge! is een echte familievoorstelling, geschikt voor iedereen van 8 tot 88. Dat zie je ook aan de spelers: rijpe zakenmannen, strijdbare vrouwen in de bloei van hun leven, jongeren met een grote verantwoordelijkheid en kinderen die nog niet zijn getekend door het bestaan. Maar daar is ook Kleine Tim die misschien wel dood gaat. En, er zijn geesten in het spel, een spel dat vooral wordt gespeeld door de kerstengel. De toneelscènes worden afgewisseld door liederen. Het ene lied is hilarisch, het andere droevig. In ieder geval is Scrooge! een voorstelling om over na te denken én praten!

Wie doen er mee?

Cast

Bibi van der Kraan, Denia Tönjes, Floor Groep, Jacqueline Hogenes, Jan Laman, Mitchell Vreeswijk, Renee van Eerden, Radboud Tuin, Roy Merkelijn, Svengard Sonneveldt, Teimen de Kort en Tristan Ridder

Kindercast

Ebi Verbeek, Felíz van den Nieuwendijk, Isa Blauw, Linh Kortmann, Madelief Rijnbeek, Manou Valentijn, Sara Hijzen, Tessel Janssen en Tobias Schansman

Productieteam

Nancy Ubert en Lianne Loos – regie / Thirza Zellerer – script / Eveline Verhoeve – productieleider / Mitchell Vreeswijk – muziek / Maarten Warnaar – decor / Steven Loos EventCo – licht & geluid / Iris Maletzky – grime en kap 

Kaarten voor Scrooge!

Kaarten à 17 euro zijn te koop via www.parkvilla.nl. De voorstellingen zijn op zaterdag 14 december (20.30 uur), zondag 15 december (14.00 uur), vrijdag 20 december (20.30 uur), zaterdag 21 december (20.30 uur), zondag 22 december (14.00 uur), dinsdag 24 december (20.30 uur) en woensdag 26 december (14.00 uur).

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden