"Wij bieden niet alleen een dagprogramma, waar ook sport een onderdeel van kan zijn, maar gaan ook het gesprek met de veteranen aan."
"Wij bieden niet alleen een dagprogramma, waar ook sport een onderdeel van kan zijn, maar gaan ook het gesprek met de veteranen aan." (Foto: )

De Oude Stomp verkeert in zwaar weer

Veteranenontmoetingscentrum

Rijk Huisman

"Op onze Open Dag laten we zaterdag zien wat 'De Oude Stomp' allemaal te bieden heeft," zegt Aad Bezemer als adviseur van het bestuur. "Ons ontmoetingscentrum voor veteranen is uniek in Nederland!"

ALPHEN A/D RIJN - Het centrum aan de L. Pasteurweg in Alphen aan den Rijn is niet alleen zes dagen per week open voor een kop koffie en een praatje, maar biedt ook een dagprogramma voor veteranen met een Post Traumatisch Stress Syndroom (PTSS). "Je bent veteraan wanneer je als dienstplichtige of beroepsmilitair uitgezonden bent geweest voor een vredesmissie," licht Aad toe.

Aad denkt terug aan de tijd dat hij zelf militairen op missie stuurde: "Zij gingen als waarnemers, want het was een vredesoperatie. Toch hebben sommigen voor een vuurpeloton gestaan en schijnexecuties meegemaakt. Bij terugkomst in Nederland was er geen opvang geregeld."

Secretaresse Ann van Wingerden verwijst naar de missie in Bosnië waar Nederlandse militairen onmachtig moesten toekijken hoe strijdende partijen elkaar naar het leven stonden (netjes gezegd). "Dat gaat malen in je hoofd en bij terugkomst kregen ze verwijten dat ze aan slachtpartijen niets hadden gedaan!"

Je hele leven PTSS

Niet iedereen die van een missie terugkomt heeft last van PTSS, maar degenen die het wel overkomt hebben er hun hele leven last van. Als veteranen met hun klachten naar de huisarts gaan, ervaren zij niet altijd begrip voor hun situatie. Aad: "Een pilletje als antidepressiva helpt niet en het thuiszitten is een ramp. De dagbesteding in De Oude Stomp is een probaat middel. Veel militairen hebben technische achtergrond en kunnen zich uitleven door te sleutelen aan een auto, bezig te zijn met houtbewerking etc."

Begeleiding van veteranen

"Wij bieden niet alleen een dagprogramma, waar ook sport een onderdeel van kan zijn, maar gaan ook het gesprek met de veteranen aan," vertelt Ann. "Desgewenst begeleiden wij hen bijvoorbeeld bij een bezoek aan een ziekenhuis of bij een gesprek met een instantie. Onze zorg kan heel ver gaan, maar we maken zeker ook leuke dingen mee."

In financieel opzicht verkeert De Oude Stomp in zwaar weer. Penningmeester Hans Stapper legt een en ander uit: "Voor de werkplaats in de hal betalen we een commerciële huur. De middelen hiervoor komen onder meer uit het fonds 'Vrede, Veiligheid, Veteranen', maar dat fonds heeft aangekondigd hier per 1 januari 2020 mee te stoppen." Voor een buitenstaander lijkt het logisch dat het Ministerie van Defensie een zorgplicht heeft voor de oud-militairen. Ook gemeentebesturen lijken er belang bij te hebben dat De Oude Stomp op de huidige voet door kan gaan.

Wij sparen geld uit

De penningmeester: "Defensie heeft wel een landelijk zorgsysteem voor veteranen, maar dat bestaat uit maatschappelijk werk en een psychiater. Dagbesteding valt daar niet onder." Met het gemeentebestuur van Alphen zijn prima contacten en burgemeester Spies -zij opent de Open Dag- wil wel een financiële bijdrage leveren, maar niet het volle bedrag. "De veteranen komen uit een gebied van Rotterdam tot Lisse en de andere gemeenten werken (nog) niet mee. Zij weten niet of er bij, en bij hoeveel, inwoners sprake is van PTSS." Hans heeft een eenvoudig rekensommetje: "Het verblijf in een psychiatrische kliniek kost € 800,00 per dag, exclusief de behandeling. De kosten worden betaald uit de basisverzekering van de Zorg Verzekering Wet. Voor een maand bedragen de kosten € 24.000; onze begroting bedraagt € 26.000,00. Wij sparen dus geld uit."

Open dag

Vrijdag 25 oktober is er van 20.00 – 22.00 uur een informatieavond voor geïnteresseerden, gemeenten, huisartsen en praktijkondersteuners GGZ en familie (PTSS heb je met het hele gezin)

Zaterdag 26 oktober zijn er militaire voertuigen, projecten, search team, diverse stands, hulphond Nederland etc. etc.

https://deoudestomp.com

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden