Dierenarts Lette op zijn laatste dag als dierenarts voordat hij met pensioen ging. Op de behandeltafel zit een Drentsche Patrijshond.
Dierenarts Lette op zijn laatste dag als dierenarts voordat hij met pensioen ging. Op de behandeltafel zit een Drentsche Patrijshond. (Foto: Hans Willering)

Dierenarts Lette neemt echt afscheid

Eva de Vries neemt de praktijk over

Hans Willering

Na 40 jaar trouwe dienst is dierenarts GertJan Lette met pensioen gegaan en gestopt met zijn praktijk aan de Schuberthof. Op 30 september was zijn laatste dag als dierenarts. Sinds 28 februari 1979 heeft GertJan met hart en ziel talloze dieren behandeld altijd bijgestaan door zijn vrouw, Lily. Doordat de dieren altijd vergezeld werden door hun eigenaren, wisten GertJan en zijn vrouw, ook belangrijke sociaal contacten op te bouwen die ook een belangrijke rol speelden in hun gezamenlijk leven. Eva de Vries heeft de praktijk per 1 oktober overgenomen.

Alphen a/d Rijn - De wachtkamer in de praktijk is ruim opgezet met bankjes langs de kant waar de mensen met hun dieren kunnen wachten totdat ze geholpen worden. Aan de andere kant van de ingang is de deur naar de behandelkamer. Achter een bureau zit de assistente die uitkijkt op de behandeltafel waar de dierenarts aan het werk is. GertJan: "Ik heb voor geen moment spijt gehad van mijn keuze om dierenarts te worden. Ik had al vrij jong het idee dat ik die opleiding wilde doen. Het enthousiasme is altijd gebleven. Er komen hier allerlei dieren langs, vooral gezelschapsdieren zoals honden, katten, konijnen en vogeltjes. Ook heb ik een keer een slang op bezoek gehad."

GertJan heeft In al die jaren een belangrijk sociaal netwerk opgebouwd. "Eigenaren kwamen met hun dieren en vertelden dan ook over hun persoonlijke problemen." Lily Lette: "Je bent dan een luisterend oor. Zo kan je mensen ook op andere manieren helpen. Maar alles wat er besproken werd bleef altijd binnen de muren van de praktijk." GertJan vult aan: "We vonden deze sociale contacten heel belangrijk. Het gaf een extra dimensie aan je werk."

Opereren was dagelijks een belangrijk onderdeel van het werk. GertJan: "Een keer werd een hond gebracht die had een speelgoed olifant doorgeslikt, die moest natuurlijk met spoed eruit gehaald worden." Het olifantje is nog in een vitrinekastje te zien.
"Maar ook sterilisaties en castraties komen als operatie regelmatig voor. Daarna moet het dier altijd een keer terugkomen voor wondcontrole. Ik wil wel zeker weten dat alles goed is afgelopen." GertJan heeft opereren altijd leuk gevonden. "Het is nauwkeurig werk, en ook een beetje priegel werk, maar je hebt altijd een zichtbaar resultaat."

Helaas zijn het niet alleen leuke dingen die een dierenarts meemaakt. GertJan: "Soms moet je ook een fatale diagnose stellen, dan heeft opereren geen zin meer. Dat zijn moeilijke momenten, maar het is wel onderdeel van je werk. Daarom komt euthanasie bij dieren nog wel eens voor." Lily vult aan: "Je moet dan wel zorgen voor een goede begeleiding. Daar besteden we veel aandacht aan. Het blijft lastig om met de emoties om te gaan. Aan de andere kant moet je ook je professionele afstand houden."

Eigenlijk was GertJans praktijk een 'eenmanszaak'. "Ik moest alles zelf doen. Dat had wel het voordeel dat je je cliënten goed leert kennen. Zij kwamen altijd terug, daar was ik heel blij mee. Wanneer je alleen werkt kost het meer vrije tijd omdat je altijd klaar moet staan. Dat hebben we overigens altijd graag gedaan." Tegenwoordig wordt er veel meer gewerkt in groepspraktijken waar meerdere dierenartsen werken. GertJan: "Het persoonlijk contact is dan minder, een cliënt kan dan zelfs te maken krijgen met verschillende dierenartsen, ook omdat ze elkaar meer vervangen. Er ontstaat nu meer een 9 tot 5 houding. Zo'n praktijk kan wel meer investeren in bijvoorbeeld apparatuur, waardoor ze meer diensten kunnen verlenen. Als eenmanszaak is dat veel moeilijker. Daarom moet ik wel vaker doorverwijzen naar specialisten zoals het Medisch Centrum Dieren in Amsterdam." Lily vertelt: "Je ziet ook meer vrouwen dierenarts worden en zij willen meer in parttime dienst werken."

GertJan en Lily krijgen nu de tijd om meer van hun vrije tijd te genieten. Maar ze zullen de opvolger, Eva de Vries, voorlopig wel ondersteunen met wat hand en span diensten. Helemaal voorbij is het dus ook weer niet.

Afscheid

Op zaterdag 12 oktober is er gelegenheid om afscheid te nemen van GertJan Lette en zijn vrouw Lily en kennis te maken met opvolger Eva de Vries. Dat kan van 16.00 tot 18.30 uur bij bistrobar Bij Hen, Burgemeester Bruins Slotsingel 9, Alphen aan den Rijn.

Meer berichten