Foto: Foto:

(S)tennis

Theo van Egmond

In grote steden als Rotterdam, Den Haag en Leiden komt het de laatste jaren steeds vaker voor: De gemeente dwingt sportclubs te fuseren omdat die steeds kleiner worden en te veel vaak ongebruikte en dure ruimte innemen.
Niet onlogisch.

In Alphen gaan we het naar alle waarschijnlijkheid over enkele maanden al meemaken dat een gezonde sportclub, tennisvereniging TEAN, van haar accommodatie af moet. Dat complex is van de gemeente en wordt door TEAN gehuurd, net zoals dat het geval is met bijna alle sportverenigingen in de gemeente. De reden is van financieel/economische aard. Alphen aan den Rijn kent twee tennisclubs, TEAN en Nieuwe Sloot. TEAN is overigens meer een echte club dan Nieuwe Sloot, dat meer op een sportieve commerciële instelling is. In Alphen hebben we de Stichting Alphens Tennispark, SAT.
SAT beheert beide accommodatie en ook nog eens die van TC Aarlanderveen. Deze stichting is eigendom van het complex Nieuwe Sloot, inclusief de Brasserie. Deze SAT echter verkeert in onoplosbare financiële nood en zal binnenkort ongetwijfeld failliet worden verklaard. In 2017 vanwege de rentedaling werd om de kosten te verlichten door SAT met instemming van de gemeente het bezit van de complexen geherfinancierd.
Er werden leningen opnieuw afgesloten met uiteraard een boetebetaling tot een nieuw bedrag van 3,4 miljoen euro tegen een rente van 1,63 procent met een looptijd van 22,5 jaar. Opeens nog niet eens zo gek, maar toen al moest het bestuur van SAT, waarin echt geen perenplukkers zitten, en de gemeente geweten hebben dat de animo voor tennis danig aan het teruglopen was. Omdat de gemeente garant staat voor de aflossingen zal zij voor het gigantisch grote openstaande bedrag opdraaien. Dan is de gemeente uiteraard automatisch eigendom van Nieuwe Sloot en ook van de accommodatie van TEAN. TEAN is dan zelf niet failliet, maar de gemeente Alphen is vast van plan het complex niet langer te verhuren aan de club.

Om nog wat geld terug te verdienen gaat men daar aan de Prins Bernhardlaan liever huizen laten bouwen. Er zal gezien die plek ongetwijfeld veel interesse zijn van investeerders. TEAN moet dan gehuisvest gaan worden in Nieuwe Sloot, bij een andere tennisclub, en squashclub ook trouwens, maar heeft daar uiteraard helemaal geen zin in. Nieuwe Sloot ziet er helemaal niets in dat TEAN daar ook komt omdat er geen ruimte zou zijn. Kijken hoe dit gaat aflopen.
Als het toch allemaal op deze manier gaat heeft wethouder Kees van Velzen zijn probleem opgelost. Dat is dan doorgeschoven naar zijn collega Gert -Jan Schotanus, die over sport gaat. Ik wens TEAN en Gert -Jan Schotanus nu alvast veel wijsheid en sterkte.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden