Museumpark Archeon 25 jaar

Museumpark Archeon bestaat 25 jaar. Een goede gelegenheid om te komen met maar liefst twee boeken. Fotograaf Hans Doderer heeft het fotoboek 'De mensen van Archeon' samengesteld. De Schrijvers van de Ronde Tafel hebben het kinderboek 'Op avontuur! Ontdekkingsreis door Archeon' geschreven. Deze zomer werden de boeken overhandigd aan wethouder Kees van Velzen van de gemeente Alphen aan den Rijn, waar Archeon gevestigd is (foto).

Fotograaf Hans Doderer heeft twee seizoenen door het museumpark gezworven om medewerkers en vrijwilligers te fotograferen. Tijdens hun dagelijks leven en hun werkzaamheden, maar ook tijdens evenementen. Hoewel Doderer de mensen centraal stelt, zijn het de experimentele archeologie en de exacte nabootsing die de foto's typisch Archeon maken.

De Schrijvers van de Ronde Tafel hebben ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van Museumpark Archeon een kinderboek geschreven. Alle verhalen spelen zich af in de verschillende perioden die in het museumpark worden getoond: prehistorie, Romeinse tijd, tijd van de Vikingen en middeleeuwen.

Beide boeken zijn te koop in de winkel van Museumpark Archeon in het kassagebouw. In de winkel is een ruime keuze aan volwassen en kinderboeken over archeologie en geschiedenis.

Thea Beckmanprijs

Bianca Mastenbroek heeft dit jaar de Thea Beckmanprijs gewonnen. Zij kreeg ook de Jonge Beckman, deze wordt toegekend door een kinderjury. Het winnende jeugdboek heet: Hendrick, de Hollandsche indiaan. De prijzen zijn uitgereikt door wethouder Han de Jager van gemeente Alphen aan den Rijn, voorzitter van de jury Hubert Slings en directeur Monique Veldman van Museumpark Archeon. Voor de toekenning van de Thea Beckmanprijs zoekt de jury elk jaar naar goed geschreven verhalen die een overtuigende historische insteek hebben.

Bezoek Archeon gratis mét de Museumkaart!

Met de Museumkaart kun je zowel het Museumpark als het Archeologiehuis inclusief Romeins Museum gratis bezoeken! Kijk in de agenda voor de speciale (en gratis) extra weekendactiviteiten!

Nationale Archeologiedagen

Uiteraard doet Museumpark Archeon mee aan de Nationale Archeologiedagen. Deze zijn van 11 tot en met 13 oktober. In en rond het Archeologiehuis-Romeins Museum zijn verschillende activiteiten. Kinderen kunnen bijvoorbeeld helpen bij een archeologische opgraving naar onder meer Romeinse munten. Wat ze vinden, mag mee naar huis! In de Restauratiewerf kun je komen helpen om een echt Romeins schip te restaureren. Voor de tijden volg de link!

De eerste eeuwen van Holland

In het Archeologiehuis is tot eind december de tentoonstelling 'De eerste graven van Holland' te zien. Wie waren die vier mannen en één vrouw die Holland haar aanzien gaven? De tentoonstelling bestaat onder meer uit video's en teksten met uitleg. Maar: het zijn vooral de spectaculaire vondsten uit deze periode die een bezoekje meer dan waard zijn. Pronkstuk is het fraai gerestaureerde beroemde Zwaard van Teylingen.

Midwinter Fair

De traditionele Midwinter Fair is dit jaar op 7 en 8 december. Tickets zijn in de voorverkoop verkrijgbaar. Tijdens de Fair is het museumpark gevuld met standjes van ambachtslieden en handelaren. Ook is er zoals elk jaar een grote overdekte markt. In het park worden workshops en demonstraties gegeven en natuurlijk is er veel straattheater. In de Herberg en in het Klooster treden bands op. Maar vooral: het is zien en gezien worden tijdens dit spectaculaire weekend!

Evenementen september en oktober

21 en 22 september: Archeon Culinair
28 en 29 september: Riddertoernooi
6 oktober: Sint Franciscus Processie
9 oktober: Lezing Vrouwengeneeskunde in de middeleeuwen
11 t/m 13 oktober: Nationale Archeologiedagen
12 t/m 27 oktober: Museumkidsweek
13 oktober: Korendag
18 en 19 oktober: Freaky Nights
19 en 20 oktober: Riddertoernooi
26 en 27 oktober: Smeedweekend
27 oktober: Processie Sint Crispijn en Sint Crispiaen

Tickets

Bestel nu tickets online met online korting!
Behalve individuele tickets zijn er ook familiekaarten en er is voorverkoop voor sommige evenementen.

Wist je dat...

...Aletta Jacobs in 1871 de eerste vrouw is die aan de universiteit geneeskunde mag studeren? Toch waren er door de eeuwen heen veel meer vrouwelijke artsen. Waarschijnlijk is koningin Shubad van Ur de eerste vrouwelijke arts waarvan we de naam kennen. Zij leefde 5500 jaar geleden in Sumerië.

Openingstijden Het park Zakelijk Particulier Scholen

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden