Je komt vanzelf bijzondere dingen tegen op je fietstocht zoals deze wildbreikunst.
Je komt vanzelf bijzondere dingen tegen op je fietstocht zoals deze wildbreikunst. (Foto: )

Haal je hart op in het groen van het Groene Hart

Kaj Elhorst

De Randstad, veel mensen denken aan drukte en stank en heel veel lawaai. En toch… aan de rand ervan ligt Groene Hart, met zorg gekozen en daar middenin: Alphen aan den Rijn, een ideaal startpunt voor uitstapjes op de fiets.

Alphen aan den Rijn – West, Oost, Zuid of Noord, vanuit Alphen aan den Rijn kun je altijd vele kilometers toeren. Temidden van boerderijen, bossen, meren en vrijlopende dieren vindt iedereen een ontspannende weg. Even los van de dagelijkse zorgen. Een prachtige start kun je maken door de 's Molenaarsbrug over te steken en dan door te rijden naar de Landlustweg. Deze weg loopt langs de 'achterkant' van Koudekerk en eindigt middenin het dorp. Volg daarna de weg naar Leiderdorp en even verderop het pad in de richting van Hoogmade.

Langs de route staan tal van richtingbordjes met rood opschrift op witte ondergrond. De aangegeven afstanden zijn niet altijd heel secuur maar geven een indicatie. De mogelijkheden zijn haast ontelbaar. Volg de Leidse Schouw en steek de N11 over. Dan kom je in een groengebied rond het Spookverlaat, Laat je niet afschrikken door de naam en volg de route naar Hazerswoude-Dorp. Je zult volledig vergeten dat je in de Randstad bent. Dat gevoel wordt nog groter als je doorrijdt naar Benthuizen en het Bentwoud. Dit woud is zich aan het ontwikkelen tot een waar bosgebied waar tal van bijzondere diersoorten leven en dieren soms dominant zijn. Zij hebben daar hun vrije uitloopgebieden. Je mag daar wel komen, maar de dieren hebben er voorrang!

Fiets eens naar Nieuwerbrug, waar je nog tol mag betalen om de brug over te kunnen. Hier vind je slingerend het smalle pad langs het water, tussen de huizen door richting Woerden de graslanden, weidsheid en bossen. Waag eens een tocht vanaf het fietspad langs de N207 in de richting van Kudelstaart, Bilderdam en Uithoorn. Kies daarvoor een dag van mooi weer. Je vindt er vooral uitgestrekte landerijen, van tijd tot tijd lijken ze net een dierentuin vanwege de bijzondere diersoorten zoals de Alpaca's. Bilderdam is het schoolvoorbeeld van een geborgen, klein dorp met woningen die je proberen te verleiden tot verhuizen. Waar je ook heen gaat, cafeetjes en restaurants genoeg. Alleen het aantal bankjes valt tegen en openbare toiletten vindt de belastingbetaler te duur. Maar ja, daar zijn oplossingen voor te bedenken. Een bijzondere tocht vanuit het dorp voert langs het fietspad, niet breder dan een fiets maar toch met verkeer van twee kanten en een onbetrouwbare berm naar het Nieuwveense Jaagpad.

Fietsen door het Groene Hart

De wegen en paden in het Groene Hart slingeren nu eenmaal veel en soms lokt een haast onopvallend pad om een onvoorbereide route te volgen. Natuur, weidsheid en ook avontuur rondom Alphen aan den Rijn wachten ongeduldig op je komst.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden