Breed aanbod op eerste Inspiratiemarkt

Alphen aan den Rijn - Het programma van de Inspiratiemarkt op zaterdag 5 oktober is bekend. Het belooft een dag te worden waarop het tussen 11.00 en 16.00 uur bruist van activiteiten in en rondom de Alphense Adventskerk. Ruim 20 organisaties, waaronder 11 protestantse kerken uit Alphen aan den Rijn en omgeving, presenteren zich deze dag met activiteiten waarbij het draait om zingeving en maatschappelijke betrokkenheid.

Voor wie?

De Inspiratiemarkt is voor iedereen, of je nu kerkganger, gelovige, zinzoeker of een toevallige passant bent.

Kerken

Op de informatiemarkt laten kerken en organisaties projecten en activiteiten zien waar ze trots op zijn. Dan zijn bijvoorbeeld projecten waar het draait om ontmoeting en gesprek, zoals een maaltijdproject voor bewoners in de wijk, buurtpastoraat, soep & een praatje, kerkoma's en kerkopa's en het kerkcafé. Maar ook meer ambachtelijke activiteiten zijn te zien, het herstellen van een glas-in-loodraam. Als deze projecten leveren ervaringen op, waarmee andere kerken hun voordeel kunnen doen en die het delen waard zijn.

Organisaties

Wie naar de Inspiratiemarkt komt, kan zich ook laten informeren over activiteiten van inspirerende organisaties als Stichting Roemenië Hunedoara, Stichting Nieuwe Alphenaren, Amnesty of de Hospice Alphen/VPTZ Aurelia. Of even langsgaan bij de kraam van Ichthusboekhandel, de Raad van Kerken, uitgeverij Stramien of Jong Alphen.

Alphen Regenboogstad

'Iedereen is goed zoals hij is en mag zijn wie hij is'. Die boodschap – herkenbaar als een christelijke boodschap – wordt ook uitgedragen in de stand van Alphen Regenboogstad, waar bezoekers kunnen horen wat de gemeente doet voor de lhbti-gemeenschap. Wethouder Han de Jager is van 12.00 tot 13.00 uur op de markt aanwezig. In de stand van Alphen Regenboogstad is ook informatie te vinden van andere instanties zoals Wijdekerk, een organisatie van en voor lhbti'ers in de kerk en Movisie, landelijk kennisinstituut voor een samenhangende aanpak van sociale vraagstukken.

Luchtig vermaak

Het programma heeft ook 'luchtige' onderdelen. Op het podium in de kerk treden diverse muziekgroepen of solisten op. Theatermaker Matthijs Vlaardingenbroek praat de programmaonderdelen aan elkaar en verzorgt een theatervoorstelling voor jongeren. Een modeshow van domineeskleding zal naar verwachting de nodige hilariteit oproepen. Ook liefhebbers van koormuziek komen ook aan hun trekken. Zij kunnen met Simon Stelling een Bachkoraal instuderen en deze uitvoeren aan het eind van de dag.

Stiltekapel

Wie de drukte van deze dag even wil ontvluchten, kan in de Stiltekapel achter de kerk terecht. Daar speelt Dingeman Coumou op luit en gitaar verstillende muziek. Deze Stiltekapel, die elke zaterdag open is, is ook de plaats waar twee meditatieve workshops worden gegeven.

Slotakkoord

De dag eindigt met een paneldiscussie over het thema 'Kerken in beweging'. Om 15.00 uur gaan vier panelleden onder leiding van burgemeester Liesbeth Spies met elkaar in gesprek over vragen als: (Wat) beweegt de kerk in deze tijd? Wat beweegt jou om naar de kerk te gaan of niet (meer)? Of om de kerk op latere leeftijd te leren kennen?

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden