Toos Velt en Louis Looman hadden drie maanden verkering toen zij met elkaar trouwden, nu 65 jaar geleden. Foto: Esmeralda Wybrands
Toos Velt en Louis Looman hadden drie maanden verkering toen zij met elkaar trouwden, nu 65 jaar geleden. Foto: Esmeralda Wybrands (Foto: Esmeralda Wybrands)

'We zouden het weer zo doen'

Esmeralda Wybrands

Briljanten paar Looman-Velt

Alphen aan den Rijn - Een weddenschap om een pakje sigaretten. Zo begint 65 jaar terug de verkering tussen Louis Looman en Toos Velt, nu 84 en 82 jaar. Afgelopen week vierde het stel zijn briljanten bruiloft. Wethouder Kees van Velzen kwam het paar namens de gemeente Alphen feliciteren.

Meneer Looman licht de niet alledaagse start van zijn huwelijk toe: "Ik was bevriend met de broer van Toos. Hij liet me een foto van haar zien. 'Wedden om een pakje sigaretten dat ik met haar een keer uitga?' zei ik tegen hem." Even later is het zover. Toos poetst 's avonds de kachel als haar broer Louis mee naar huis neemt. De twee maken later een afspraakje. "Wie kon vermoeden dat ik een paar maanden later met 'die meneer' van die avond in bed lag," proest Toos.
Drie maanden duurt hun verkering, daarna trouwen de Utrechtse Louis en Toos in 1954 in de Domstad. Het stel trekt in bij de ouders van Toos. "Ik had zes broers en twee zussen. Toch werd er een kamer leeggeruimd. We konden nergens anders heen, er was woningnood. Bij mijn ouders hebben we negen jaar ingewoond. In die tijd heb ik de zorg overgenomen voor mijn broertjes en zusjes omdat mijn moeder al op haar 45ste overleed. Onze oudste zoon was nog maar drie maanden oud." Het stel krijgt nog drie kinderen: twee meisjes en een jongen.
Louis heeft altijd de zee op gewild, maar mist daarvoor de diploma's. "Ik was 14 toen ik al werkte, ik heb maar vier klassen lagere school gehad. De Duitsers zaten in onze school en die zeiden tegen ons 'gaan jullie maar naar huis." Drie maanden houdt de 14-jarige Louis het vol in sigarenfabriek Denova in Utrecht, daarna neemt hij ontslag. Rond zijn negentiende, als hij met Toos trouwt, haalt hij zijn rijbewijs en wordt hij vrachtwagenchauffeur. Louis rijdt onder meer twaalf jaar voor de Hema Amsterdam, waarvan zes jaar als privéchauffeur voor de directie. Tot zijn pensionering op zijn zestigste werkt Louis bij de RIVM bij de afdeling post- en archiefbehandeling.
Ook Toos Looman-Velt moet al snel van school af. "Ik wilde graag naar de MULO, maar in plaats daarvan moest ik die school schoonmaken samen met mijn moeder." Later komt Toos terecht bij de thuiszorg. Daar werkt ze dertig jaar. Ze combineert het met de zorg voor haar gezin en die van haar ouders. Haar kinderen zeggen: "En toch waren wij geen sleutelkinderen hoor. Als we van school kwamen, ziek waren of vakantie hadden, was mama er altijd." Toos vult aan: "Ja, dat had ik zo geregeld. Ik zou het zo weer doen."
De Loomans houden wonderwel ook nog tijd over voor hobby's. Toos naait, breit en borduurt veel en Louis vist en leest, voornamelijk oorlogsboeken. Tegenwoordig zit hij veel op internet. Negen jaar geleden komen ze naar Alphen, waar ook hun zoon woont, die nu helaas is overleden. Het echtpaar heeft zes kleinkinderen en vijf achterkleinkinderen. Ze hebben de stille hoop dat ze de zeventig jaar huwelijk halen. "En dat Máxima dan komt," grinniken ze naar elkaar.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden