Voordat je wilt bouwen, moet je eerst toestemming van de gemeente hebben.
Voordat je wilt bouwen, moet je eerst toestemming van de gemeente hebben. (Foto: Writing4U.nl / Joep Derksen)

De vraag: mogen bouwen of niet mogen bouwen?

Recreatiehuis

OUD ADE Het college van burgemeester en wethouders staat positief tegenover plannen van een agrariër om een recreatiewoning van 90 m2 te realiseren op een terrein aan de Waterloospolder . Hiervoor moet het bestemmingplan gewijzigd worden. Zo'n recreatiewoning past binnen het gemeentelijk beleid om meer recreatie binnen Kaag en Braassem te hebben.

Tweede lint

RIJPWETERING – Een woning in het tweede lint aan de Pastoor van der Plaatstraatl het college ziet dit niet zitten. De eigenaar had hiervoor een plan ingediend, waarbij hij zijn huidige woning wil ombouwen tot een garage. Het college vindt dit onwenselijk, omdat dit ten koste gaat van de ruimtelijke kwaliteit en omdat zo'n wijziging 'het straatbeeld onevenredig aantast'.

Regels

WOUBRUGGE – Een bezwaarmaker tegen de verkoopactiviteiten aan de Vierambachtsweg maakte zich zorgen dat de geplande 'landwinkel' een te grote verkeersaantrekkende werking zal hebben. De initiatiefnemer sprak met de bezwaarmaker, waarop de buurgenoot de zienswijze introk. Toen hij daarna van gedachten veranderde, bleek dat te laat, zo laat het college van B&W weten.

Rups

KAAG EN BRAASSEM – De overlast van de eikenprocessierups valt mee in de gemeente Kaag en Braassem. Dat blijkt uit antwoorden van het college op vragen van SVKB. Het college laat weten: "Circa 4% van de eiken heeft processierups en de nesten zijn klein. Er is binnen onze gemeente nog geen werkwijze opgesteld over hoe te handelen bij constatering van de aanwezigheid van eikenprocessierupsen. De informatie die op dit moment beschikbaar is laat zien dat er door biologische bestrijding (mezen, gaasvliegen en sluipwespen) minder zware aantasting wordt gerealiseerd. Hierdoor is bestrijding door wegzuigen eenvoudiger en goedkoper." De gemeente wil volgend jaar deze rups vaker biologisch bestrijden door onder meer het ophangen van nestkasten. De gemeente gaat nu alvast bestrijdingsbedrijven benaderen om voor volgend jaar hun dienstverlening te reserveren. Inmiddels zijn zo goed als alle eikenprocessierupsen verpopt en veranderd in nachtvlinders.

Lantaarnpalen

LEIMUIDEN – Een jaar geleden stelde raadslid Hilde Bax een vraag over de lantaarnpalen aan de Kerklaan, die opnieuw was ingericht. Maar ze is teleurgesteld over de follow-up van het gemeentebestuur: "Er zijn nog steeds drie lantaarnpalen die met draadjes aan elkaar hangen en op de Beukenlaan ontbreekt nog een lantaarnpaal." Bax wil dat dit nu eindelijk wordt opgepakt.

Illegaal

LEIMUIDEN – In een bedrijfspand op Noordeinde zijn illegaal woonunits gebouwd. Twee van die units worden gebruikt door meerdere personen; ze hebben daar beschikking over een keuken, douche/bad, bed en toilet. Omdat er nooit een vergunning is afgegeven voor het realiseren van deze woningen, moet de eigenaar deze ontmantelen. Als dat niet gebeurt, legt het college van burgemeester en wethouders een last onder dwangsom op.

Dorpsraad

LEIMUIDEN – Samen voor Kaag en Braassem lijkt het even helemaal gehad te hebben met de Dorpsraad Leimuiden. Dat bleek tijdens een fractievergadering van deze partij. Raadslid Hilde Bax vertelde haar collega-politici: "Ik heb een brief van de Dorpsraad Leimuiden naar jullie doorgestuurd. De toonzetting is niet zo fraai, maar inhoudelijk staan er wel een aantal zaken in waar we toch over moeten sparren met elkaar. Dan gaat het over een noodweg, de N207 en het landbouwverkeer."

Fractievoorzitter Ger van Emmerik reageerde: "De toonzetting is herkenbaar." Petra van der Wereld deed er nog een schepje bovenop: "Die toon zijn we wel gewend." Van Emmerik: "Kritisch opbouwend in plaats van opbouwend kritisch."

Stacaravan

ROELOFARENDSVEEN – Een stacaravan op een erf aan de Geestweg moet snel weggehaald worden. Anders krijgen de eigenaar en gebruiker van dit terrein en de caravan een dwangsom aan de broek. Voor de stacaravan is namelijk geen omgevingsvergunning verleend.

Schuur

OUD ADE – Een ondernemer aan de Achterwetering wil zijn bedrijfsactiviteiten uitbreiden en daarom een nieuwe schuur bouwen op zijn terrein. Maar daar steekt het college van B&W een stokje voor.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden