Ron van der Lem
Ron van der Lem (Foto: Hielco Kuipers)

Andere taal

Ron van der Lem

Tjonge, wat is het lastig communiceren als je elkaars taal niet beheerst. Ik spreek uit ervaring. Vorige week liep ik hier nog tegenaan. Ik ging toen op een middag oppassen, op mijn jongste kleindochter. Die is twee jaar oud en die begint al hele volzinnen uit te kramen. Shakepeareaans zelfs: toebieornottoebie, heeft ze ooit gezegd. Maar ook: geitenkut (echt verstaan).

Dat is geweldig om mee te maken, vooral als haar zus en of ouders aanwezig zijn. Die treden dan waar nodig op als tolk. Die rolverdeling was me tot dusver niet echt duidelijk, maar werd me tijdens het oppassen wreed ingewreven. Het ging een hele tijd goed, totdat het faliekant misging.

Vanuit het niks hoorde ik een enorme schreeuw en nog harder gejank vanonder de eettafel. Uiteraard snelde ik ernaartoe. Ik zag mijn kleindochter in paniek wijzen naar een speelgoeddier: een my little pony van 40 centimeter met allemaal toeters en bellen erop. Mijn kleindochter zei (althans dat dacht ik): "Ik ben gebeten." Ik keek naar de pony, maar die had geen bek om te kunnen bijten. Ze moest iets anders bedoelen. "Waar heb je pijn?" vroeg ik, en "Wat is er, schatje?" Mijn kleindochter antwoordde toen iets dat leek op "hou je bek" en "alsjeblieft". Echt waar. Twee uiteenlopende zinnen dus.

"Toebieornottoebie"

Ik begreep er niets van, maar erger: ze was ontroostbaar. Ze bleef constant tussen alle tranen door dit schreeuwen: "Dajjudatpijnadedrukkiendoe!" Elke poging van mij daar iets aan te doen, werd beantwoord met die kreet van haar, alleen een octaaf luider. De boze frustratie vol onbegrip droop van haar gezichtje. Dat wist de kleine druif zo'n kwartier vol te houden zonder verbetering.

Eindelijk zag ik het licht. Ineens had ik de oplossing voorhanden. Waarom was ik hier niet eerder op gekomen? Wat een sukkel ben ik toch! Goed, de uiteindelijke oplossing was laf en maar weinig didactisch. Maar nood breekt wet… Wat ik deed? Ik liep naar de koektrommel en pakte wat kaakjes.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden