Hans van Beek en Martin Hijdra van Stichting Jaarmarkt: ‘We proberen steeds weer iets nieuws aan te bieden’
Hans van Beek en Martin Hijdra van Stichting Jaarmarkt: ‘We proberen steeds weer iets nieuws aan te bieden’ (Foto: Marieke Roggeveen)

Laat de Jaarmarkt over je heen komen!

Marieke Roggeveen

Stichting Jaarmarkt

Volgende week is het de derde woensdag van september en vindt traditioneel de Alphense Jaarmarkt plaats. De oorsprong van de Jaarmarkt gaat terug tot 1894 toen het gemeentebestuur van Alphen besloot 'Eener jaarlijksche vrije paardenmarkt, te houden op den derden Woensdag van de maand September' in te stellen. Al snel groeide de paardenmarkt uit tot één van de bepalende evenementen van Alphen aan den Rijn. Nadat de paardenmarkten in Nederland (en ook in Alphen aan den Rijn) steeds meer uit het straatbeeld verdwenen, is in 1974 vanuit het gemeentebestuur besloten om op deze dag voortaan een jaarmarkt te gaan organiseren.

Alphen aan den Rijn – Over een straatlengte van bijna vijf kilometer is er op woensdag 18 september van 10.00 tot 17.00 uur in het centrum van Alphen aan den Rijn een diversiteit van kramen, foodtrucks en activiteiten te vinden. "Wij onderhouden nauw contact met de winkeliers om van de Jaarmarkt voor alle betrokkenen een feest te maken," vertellen voorzitter Hans van Beek en secretaris Martin Hijdra van Stichting Jaarmarkt. "Ons doel is vooral om een gevarieerd en voor iedereen toegankelijk programma te bieden. Meerdere traditionele onderdelen keren steeds terug op de Jaarmarkt, zoals de kermis en de podiumprogramma's, maar we proberen ook steeds weer iets nieuws aan te bieden."

Mobiele Tuinen

Nieuw dit jaar is de plantenexpositie Mobiele Tuinen 'From Boskoop' op het Thorbeckeplein. Op het Rijnplein zijn 's middags twee reviews te zien: 'Doornroosje, de musical' met Sita als Doornroosje, en de show 'Starting The Engine' van Jim van der Zee. In het Burgemeester Visserpark is er een speciaal kinderprogramma met een kindervrijmarkt, circusworkshops, een mega-stormbaan en spectaculaire Mountainbike Trial shows. Zowel 's middags als 's avonds is er live muziek op het Rijnplein waar volkszanger Wolter Kroes om 23.00 uur de 45ste editie van de Jaarmarkt zal afsluiten.

In oktober komt het bestuur bij elkaar voor de evaluatie en voor de voorbereidingen van de volgende editie van de Jaarmarkt. Momenteel wordt de organisatie gedragen door vijf bestuursleden met een aantal adviserende leden. "We zouden het bestuur graag willen uitbreiden," vertelt Hans, "met name voor Sponsorwerving en voor Pers & Publiciteit. In de loop van de jaren zijn meerdere taken veelomvattender geworden, zoals bijvoorbeeld de vergunningen. Tien jaar geleden kon dit op één A-viertje, nu hebben we een heel boekwerk." Verdeeld over de hele dag zal de Jaarmarkt ongeveer 150.000 bezoekers trekken uit de gehele regio, maar ook ver daarbuiten. "De Jaarmarkt moet je over je heen laten komen," is de ervaring van Hans. "Kijken wat er gebeurt en wat je leuk vindt en er gewoon een gezellige dag van maken. Waar wijzelf het meeste naar uitkijken? Niet naar iets specifieks. Voor ons is de dag geslaagd als alles goed en zonder incidenten verloopt."

jaarmarktalphenaandenrijn.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden