Van links naar rechts: Liesbeth van de Zand, collega-bestuurslid Tineke Verbakel en bewoner van de appartementen Ton van der Poel.
Van links naar rechts: Liesbeth van de Zand, collega-bestuurslid Tineke Verbakel en bewoner van de appartementen Ton van der Poel. (Foto: Peter Franken)

Liesbeth is verzot op de monumenten

Liesbeth van de Zand vertegenwoordigt Alphen in het bestuur van de Stichting Open Monumentendag Alphen aan den Rijn. "Zo heeft elke kern een vertegenwoordiger in het bestuur!"

Alphen a/d Rijn - Liesbeth. "Dit jaar valt de Open Monumentendag op zaterdag 14 september. In de gemeente zijn dit keer 60 panden geopend en in elke kern wordt door de historische vereniging of VVV een gratis rondleiding georganiseerd. Waar je moet zijn en wat je kan zien staat in het programmaboekje én op de website van de stichting." Kan ze wat tips geven over plekken die je die dag niet mag missen? Liesbeth is meteen enthousiast. "Ik vind het leuk dat wij dit jaar een gemaal open hebben in Alphen. Geen kip die het kent, maar het is sinds vorig jaar een gemeentelijk monument. Het is het gemaal aan de Kromme Aarweg bij het golfterrein, een heel klein pand met een huisje ernaast. Heel bijzonder dat je daar naar binnen kunt. In Hazerswoude-Rijndijk kan je de voormalige watertoren van binnen bekijken. Dat is één keer per jaar open, moet je echt doen, zo leuk! En nog iets anders: je kan die dag een boottochtje maken over de Rijn, vanaf het centrum naar de Oudhoornse kerk. Dan zie je al die mooie panden langs het water en daar valt veel over te vertellen. Dat verzorgt het CAS, centrum voor architectuur en stedenbouw."

Liesbeth wil nog wat kwijt over de Nationale Orgeldag. "Kerken in Alphen laten op deze dag hun orgels horen. En, liefhebbers mogen zelf het kerkorgel bespelen!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden