De woonboerderijen zijn vanaf het water en de wal te bekijken.
De woonboerderijen zijn vanaf het water en de wal te bekijken. (Foto: Margot Hoogenboom)

Woonboerderijen

Oud Ade - Er zijn diverse monumentale woonboerderijen te bezichtigen. Drie daarvan bevinden zich aan de Zwarteweg in Oud Ade. Een historische tender brengt u tot aan de deur. Opstappen kan tegenover de Bavokerk.

De woonboerderijen zijn vanaf het water te bekijken, maar ook aan wal gaan is een aanrader. Een koeienstal, grotendeels in oorspronkelijke staat, een monumentaal buitentoilet, het geriefbosje, de oude harkmachine die zich achter de boerderijen bevindt en het stoepje zijn de moeite waard.

Ondanks dat het woongedeelte bij de boerderijen niet te bezichtigen is, zijn de pomp en de koelbak ik de keuken, beiden gespaard bij renovatie, wel te bekijken. Een wandeling door de boomgaard maakt het bezoek compleet. De boerderijen zijn alleen per voet en fiets te bereiken. De historische tender is daarom een uitkomst. Deze boot uit 1959, bijna zelf een monument, vaart vanaf de Leidseweg, schuin tegenover de Bavokerk, het water de Oude Ade af.

In Bilderdam is ook een woonboerderij annex atelier opengesteld voor bezichtiging. Langs andere monumentale woonboerderijen, kerken en molens in Kaag en Braassem rijden die zaterdag historische hop-on-hop-off bussen van Maarse en Kroon. Het programma van Open Monumentendag Kaag en Braassem is te vinden op www.rondomkaagenbraassem.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden