ook het interieur van de Adventskerk is te bewonderen dit weekend.
ook het interieur van de Adventskerk is te bewonderen dit weekend. (Foto: Dick van Smirren)

Thema Open Monumentendag: 'Plekken van Plezier'

Ingezonden

Op vrijdag 13 september 2019 zal Wethouder Leo Maat de 33e Open Monumentendag 2019 Alphen aan den Rijn officieel openen.

REGIO - De opening zal plaatsvinden om 9.00 uur in Avifauna waar op deze dag de Open Monumentenklassendag gehouden zal worden. Hierbij wordt de jeugd geïnformeerd over de monumenten, de historie daarvan en in het bijzonder over de geschiedenis van dit vogelpark.

Het landelijk thema van Open Monumentendag is dit jaar "Plekken van Plezier". Deze locatie is hiervan een treffend voorbeeld.

Op zaterdag 14 september zullen een groot aantal Rijks- en Gemeentelijke monumenten te bezichtigen zijn, enkele monumenten zullen ook op zondag 15 september opengesteld zijn. Het is dan niet alleen Open Monumentendag, maar ook al voor de 18e maal Nationale Orgeldag. Omdat veel orgels in kerkelijke monu­menten staan dus een uitgelezen dag om bijzondere orgels te ontdekken. Alle informatie en details staan in het speciale OMD-programmaboekje dat op de bekende verspreidings­adressen gratis te verkrijgen is.

Welkom in de Adventskerk

Dat Open Monumentendag, maar ook de Nationale Orgeldag samenvallen is op zich niet zo verwonderlijk. Veel orgels staan in kerkelijke monumenten die met Open Monumentendag hun deuren voor het publiek geopend hebben.

Op deze dag wordt het carillon van de Adventskerk van 11.00 – 12.00 uur bespeeld door Marianna Marras. In de Bonifaciuskerk bespeelt Alexander Schippers het orgel om 13.15 uur. Altijd al een keer zelf willen spelen op het unieke Steinmeyer-orgel? Dat mag en kan op deze speciale dag van 14.00 – 15.00 uur. De kinderen mogen ook op het orgel spelen (15.15-15.45 uur). Het slotconcert begint om 16.00 – 16.30 uur. Het orgel wordt dan bespeeld door Simon Stelling, stadsorganist en vaste organist van de Adventskerk. Hij speelt passende muziek bij het thema, zoals een boswandeling (Händel), leuke stedentripjes (o.a. van Franz von Suppé: Wenen), naar de film (John Williams uit 'Star Wars').

Er zijn ook nu weer prachtige zelfgemaakte kaarten en cadeautjes van de hobbyclub te koop. En er zijn diverse artikelen verkrijgbaar, w.o. een beker van de Adventskerk, de nieuwste CD met muziek van César Franck, gespeeld op het Steinmeyer-orgel door Simon Stelling.

Toegang is gratis. De kerk is rolstoeltoegankelijk. Tot ziens in de Adventskerk!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden