Foto: Foto:

Verzin het maar

Theo van Egmond

De KNVB bedenkt jaarlijks manieren om het jeugdvoetbal aantrekkelijker te maken en om de jongelui beter op te leiden. In het nieuwe seizoen gaan de districten West 1 en West 2 aan de slag met een pilot die tot die uitgangspunten moet leiden. De bond: "We willen een passend aanbod realiseren dat aansluit op ontwikkeling, leeftijd en drijfveren voor de doelgroepen. Het overkoepelend doel is om iedere voetballer de mogelijkheid te bieden om met plezier te kunnen voetballen en zich in een veilige omgeving te kunnen ontwikkelen."

Prachtige zinnen natuurlijk en een heel mooi streven, zeker als het ook nog eens de bedoeling is om de reisduur zo kort mogelijk te houden. Ik heb zelf drie kleinkinderen bij Alphia voetballen en regelmatig stond ik versteld over het feit dat zulke jonkies eigenlijk te ver weg moesten en doorgaans ook nog eens op onmogelijk vroege tijdstippen.

Of de maatregelen ook de gewenste resultaten opleveren is nog maar zeer de vraag. Alphia-man Hans Hengstmengel denkt in ieder geval van niet, maar het is beslist niet de eerste keer dat Hans het niet met de KNVB eens is. En meestal nog terecht ook.

In de leeftijdsgroepen onder 8, onder 9 en onder 10 gaan vier reeksen gespeeld worden. Steeds na een aantal wedstrijdjes volgt een herindeling. Die jongens en meisjes spelen geen bekervoetbal. Allemaal best aardig, maar let op, er worden geen uitslagen bijgehouden en dus ook geen standen. Geen uitslag na een wedstrijd, hoe bedenk je zoiets? "Ja jongens, we hebben wel zeven keer meer gescoord dan de tegenstander, maar we hebben niet gewonnen, er is geen uitslag." Ga dat maar eens begrijpen! Er zijn geen inhaaldagen, dus afgelast blijft definitief afgelast.

Bij onder 11 en onder 12 gaat het iets meer op voetbal lijken. Daar worden wel uitslagen genoteerd en standen bijgehouden. Die jongelui spelen ook voor de beker. Hier vindt drie keer een herindeling plaats. Vervallen wedstrijden inhalen kan hier wel plaatsvinden. Tot 13 jaar is een spelertje pupil. Na onder 13 valt men onder de junioren. Vanaf onder 13 wordt elf tegen elf gevoetbald en wordt het allemaal echt voetbal.

Vier- en vijfjarigen spelen wedstrijdjes van twee tegen twee. Dat moet voor een bezoekende club geen problemen opleveren met betrekking tot vervoer. Het is echt waar. Van zes tot en met acht jaar gaat vier tegen vier gevoetbald worden. Noem het maar teamsport. Onder 10 levert al wat grotere teams op, zij spelen zes tegen zes. Elf- en twaalfjarigen spelen als ze dan tenminste nog steeds zin hebben om te voetballen acht tegen acht.

Er zal allemaal wel grondig over nagedacht zijn. Maar of er ook overleg geweest is met de clubs waag ik te betwijfelen. Toch, Hans?

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden