Onderzoek alcoholgebruik in Zuid-Holland

Christel van Eijck

Provincie - Nederland kent een aanzienlijk aantal overmatige drinkers. Afkickkliniekwijzer.nl deed onderzoek naar het Alcoholgebruik van Nederlanders op basis van data van het CBS en het RIVM. In Zuid-Holland is het aantal overmatige drinkers met 1 op 14 mensen landelijk gezien niet hoog. De provincie staat daarmee pas op de negende plek.

Een overmatige drinker wordt als volgt gedefinieerd: meer dan 21 glazen per week (M), 14 glazen per week (V). Een zware drinker drinkt 1 keer per week 6 of meer glazen (M), 1 keer per week vier of meer glazen (V). De top-5 van de lijst met het het hoogste aantal overmatige drinkers per provincie wordt aangevuld met Overijssel, Drenthe, Friesland en Utrecht, waar gemiddeld 8% van de 18-plussers overmatige hoeveelheden alcohol consumeert. Opvallend hierbij is dat het hier allemaal provincies van 'boven de rivieren' betreft. En dat terwijl het 'Bourgondische leven' dat toch juist gekenmerkt wordt door het genieten van eten én drinken, zich naar verluidt juist in de zuidelijke helft van ons land zou manifesteren.

Wat verder opvalt over alcoholconsumptie in de provincie Zuid-Holland: De gemeentes Nieuwkoop en Noordwijk kennen de meeste overmatige drinkers. Iets meer dan 1 op 8 volwassenen uit deze provincie overschrijdt de maatschappelijke norm meer dan 21 glazen per week (mannen) of 14 glazen per week (vrouwen). Deze gemeentes staan hiermee respectievelijk op de vijfde en zesde plaats in de landelijke top-10. In de 20 regio's in Zuid-Holland waar procentueel de meeste mensen wonen die overmatig alcohol drinken staat Nieuwkoop op 1 (12%), Kaag en Braassem op 3 (11%) en Alphen aan den Rijn op 15 (7%).

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden