Het ThuisPluis-kwartet geeft inzicht in vormen van financiële uitbuiting.
Het ThuisPluis-kwartet geeft inzicht in vormen van financiële uitbuiting. (Foto: NRI BV 2018)

'Financieel veilig ouder worden wérkt!'

Rijk Huisman

Het houdt niet op totdat je iets doet

"Wanneer je als oudere het slachtoffer bent geworden van financieel misbruik hoef je je daarvoor niet te schamen," zegt Nickey Smelt, fiscaal jurist en executeur. "Het overkomt je en in de meeste gevallen blijkt de pleger een van de (klein)kinderen of een ander familielid."

Alphen aan den Rijn - "Uit onderzoek blijkt dat één op de twintig ouderen te maken krijgt met ouderenmishandeling, waarbij het in de meeste gevallen gaat om een vorm van financieel misbruik," zegt Smelt. Uit loyaliteit en schaamte praat het slachtoffer er niet over en dat betekent dat financieel misbruik naar verwachting vaker voorkomt.

De landelijke overheid heeft dan ook alle reden om ouderenmishandeling aan te pakken. Met de slogan 'Het houdt niet op, totdat je iets doet' wordt het onderwerp nadrukkelijk onder de aandacht gebracht. Daarnaast zijn op meer dan zestig plaatsen Lokale Allianties 'Financieel veilig ouder worden' actief. Dit zijn samenwerkingsverbanden waarbinnen (semi-)professionals kun kennis en ervaring over preventie en aanpak van financieel misbruik overdragen aan andere professionals en vrijwilligers die 'achter de voordeur' komen. Smelt is vanuit het ministerie van VWS aanjager van de Lokale alliantie die op 5 september in Alphen aan den Rijn van start gaat.

"De aanpak van deze allianties is succesvol," is de ervaring van Smelt. "Mensen die het gevoel hebben dat er bij een oudere iets niet klopt, weten nu beter hoe zij met die situatie moeten omgaan en het is voor hen gemakkelijker geworden om dóór te vragen. Want als de beerput open gaat, weten ze bij wie ze terecht kunnen binnen de gemeente.".

Aan voorbeelden van mensen die preventief kunnen handelen, heeft Smelt geen gebrek. "Praktijkondersteuners van een huisarts kunnen bijvoorbeeld niet alleen vragen naar medische klachten, maar zo nodig ook financiële onderwerpen ter sprake brengen. Zij hebben immers al een vertrouwensrelatie. Het is dan wel de kunst om open vragen te stellen." Ook wijkverpleegkundigen, thuiszorg, casemanagers dementie, etc. spelen een belangrijke rol. Het idee dat zij er door tijdgebrek niet aan toe komen wijst Smelt resoluut af: "Er zijn genoeg momenten waarop het onderwerp aangekaart kan worden. Neem bijvoorbeeld de situatie dat iemand steeds slechter gaat lopen, dan is een voor de hand liggende vraag hoe deze persoon op termijn zijn boodschappen of contant geld in huis krijgt. Geef je een pinpas mee of los je dat anders op?"

De bijeenkomst 'Financieel misbruik' die op donderdag 5 september in Parkvilla, Cornelis Geellaan 2, om 13.30 uur wordt gehouden wordt georganiseerd door de Gemeente Alphen aan den Rijn, Rabobank, Kroes en Partners, Bewindvoering Opgeruimd is netjes en Tom in de buurt. De toegang is gratis. Er worden vragen behandeld als 'wat is financieel misbruik?', 'wat zijn de signalen?' en 'waar kun je terecht?' Voor meer informatie zie: www.ikvermoedhuiselijkgeweld.nl

Meer berichten