Cees Romijn, Nieuwkoop,
Cees Romijn, Nieuwkoop, (Foto: )

Net zoals wij

Cees Romijn

Mensen spelen een belangrijke rol bij de opwarming van de aarde. Mensen zijn verantwoordelijk voor de stijging van het CO2 gehalte in de atmosfeer. Toegegeven: het heeft even geduurd voordat bij mij het kwartje viel, maar mensen zijn verantwoordelijk. Punt uit.

Op het internet vond ik een overzichtje hoe dat komt. De wereldbevolking groeit nogal. Kijk even mee. In het jaar 1804 leefden er naar schatting 1 miljard mensen op de aarde. In 1927 waren dat er al 2 miljard. In 1974 was dat weer verdubbeld tot 4 miljard. In 2013 was de schatting 7 miljard aardbewoners. Het zijn tomeloze groeicijfers waar je van suizebolt. Dat heeft natuurlijk zijn consequenties. Aan het begin van de industriële revolutie leefden er 1 a 1,5 miljard mensen. Nu meer dan zeven miljard. In woorden zevenduizend miljoen. Dus dat zijn er vijf keer zoveel. En het gaat maar door.

Al die monden moeten worden gevoed en men wil graag schoon water drinken. Al die mensen hebben zo hun dromen. Net zoals wij. Ze willen graag een dak boven hun hoofd. Net zoals wij. Ze willen geluk en welvaart. Net zoals als wij. Ze willen voor hun kinderen het beste van het beste. Net zoals wij. Ze willen voldoende geld om alles te kunnen kopen. Inderdaad, net zoals wij. Mooie spulletjes, mooie kleren, een fiets, een bromfiets, een auto. Mensen willen graag met vakantie en over de wereld vliegen; kennismaken met andere culturen. Net zoals wij. Ze willen betere medische voorzieningen, want ze willen graag een lang leven. Eigenlijk willen zij wat wij ook willen, toch? Dan kan je die mensen ook niet kwalijk nemen, toch, dat zij dat willen?

Is het verstoken van fossiele brandstoffen nou de grote boosdoener in het geheel? Natuurlijk niet! Het doet wel mee, maar daar zit het 'm er niet in. Het grote probleem is de explosieve groei van de wereldbevolking. Die is vooral in Afrika en de Aziatische regio niet te stuiten. En wij, westerlingen, kunnen ze daar toch niet gaan vertellen dat zij het anders moeten doen? Tegenwoordig kijken ze ook in andere werelddelen naar de televisie hoe wij leven en dat willen zij ook graag.

Veel van de maakindustrie is in de afgelopen jaren verplaatst naar ontwikkelingslanden. Dat is goedkoper, hè? China is daar een voorbeeld van. Dat geeft hen de kans om ons in een duizelingwekkend tempo in te halen, want het westen heeft nou eenmaal last van de remmende voorsprong. Dacht je nou werkelijk dat die mensen daar met de opwarming van de aarde bezig zijn? Of wakker liggen van de biodiversiteit? Ik denk het niet hoor!

We leven met te veel mensen op de aardbol. We zullen moeten leren hoe we zorgvuldig kunnen omgaan met de zo schaarse middelen. En dan zijn het gebruik van fossiele brandstoffen, kernenergie, zon- en windenergie maar kleine druppeltjes op de gloeiende plaat. We zullen dus alles uit de kast moeten halen om nieuwe technologie te ontwikkelen.

Meer berichten