Jos en Barbara van Klink met hun dochters Eva en Iris en de kleinkinderen Roos en Sem (met zijn schaap Erik).
Jos en Barbara van Klink met hun dochters Eva en Iris en de kleinkinderen Roos en Sem (met zijn schaap Erik). (Foto: Paul Mons)

Veelzijdig familiebedrijf in Langeraar

Paul Mons

'Kom eens kijken bij De Vosseburch'

Jos van Klink (61) werd geboren in Leimuiden als zoon van een botenbouwer. "Vanuit een boomstam ontstond er uit de handen van mijn vader een boeier of een tjalk. Dat echte handwerk, daar heb ik erg veel respect voor. Maar als kind werd ik meer aangetrokken door het boerenleven, wilde ik zelf boeren." En laat hij nu in een discotheek Barbara Hartveld tegenkomen, een Langeraarse boerendochter.

Langeraar - Hij volgde een koksopleiding, zette zich in voor de scouting in Leimuiden en deed de opleiding voor kinder- en jeugdverzorging (KVJV). Eigenlijk wilde Jos daarna naar de sociale academie, maar Barbara en de boerderij in Langeraar deden hem anders besluiten. "Ik kreeg de kans om samen met Barbara en haar vader hun bedrijf te runnen. Maar ik moest natuurlijk eerst aan mijn schoonvader laten zien wat ik waard was." Jos en Barbara hebben inmiddels vijf dochters, met wie zij een manege, kaasboerderij, een feestzaal en vakantie-appartementen opbouwden aan de Langeraarseweg 160a.

Dochter Iris staat aan het hoofd van de moderne manege, die is aangesloten bij de FNRS (Federatie van Nederlandse Ruitersportcentra). "We hebben pas onze vierde kwaliteitsster behaald, daar zijn we erg trots op. Paardvriendelijkheid staat bij ons voorop. Onze bewegingsstal is afgestemd op het natuurlijke groepsgedrag van paarden; een sociale omgeving met bewegingsvrijheid. Wij leren de kinderen en volwassenen alles over het paard: hoe je het benadert, hoe het reageert op jouw lichaamstaal. Je komt hier dus niet alleen voor het paardrijden. We doen aan paardencoaching, waarbij de paarden ingezet worden als hulpmiddel voor mensen. Zoals bij kinderen met leesmoeite en dyslexie. Zij ervaren de ontspanning, de warmte en de beweging tijdens het paardrijden. Dat bevordert het leer- en leesproces."

Met evenveel enthousiasme vertelt dochter Eva over háár bijdrage binnen het familiebedrijf. Net als haar zus is zij dierenliefhebber en bedrijfskundige. Samen met haar man Roland runt zij de kaasboerderij met de kaaswinkel. Zo'n zestig roodbonte Holstein-Friezen worden door hen begeleid om hun dagelijkse topprestatie te leveren. "Met een deel van die melkopbrengst maak ik 30.000 kilo kaas per jaar, van jong tot oud, alle soorten en alle smaken. Mijn brandnetelkaas kreeg zelfs een cum laude-vermelding. Binnen de Groene Hart Coöperatie proberen we met 35 ondernemers zoveel mogelijk onze producten in eigen regio weg te zetten. Mijn kaas ligt bijvoorbeeld in de schappen van de Hoogvliet supermarkt." Daarnaast doet Eva mee aan een basisschoolproject voor groep 6, waarbij de leerlingen de handen uit de mouwen moeten steken en ontdekken wat er allemaal gebeurt voordat het eten op hun bord ligt.

"De Vosseburch is een modern en transparant bedrijf. Kom maar eens kijken bij het kaasmaken, de melkerij en de manege."

www.vosseburch.com

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden